Η Διακήρυξη της Ρώμης για τις εκπομπές ρύπων στη Μεσόγειο

Μια ευρεία συμμαχία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων υιοθέτησε στη Ρώμη τη διακήρυξη για τον ορισμό της θάλασσας της Μεσογείου ως Περιοχής Ελέγχου Εκπομπών (ΠΕΕ) για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία. Η συμμαχία δημιουργήθηκε το 2016 και περιλαμβάνει κυρίως περιβαλλοντικές οργανώσεις από την περιοχή της Μεσογείου, όπως Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα και Ισπανία αλλά και άλλες με έδρα τις Βρυξέλλες, όπως η Transport & Environment και η NABU από τη Γερμανία.

Η διακήρυξη προέκυψε ως αποτέλεσμα Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα τους ρύπους των πλοίων στη Μεσόγειο το οποίο διεξήχθη στις 28 Μαρτίου στη Ρώμη, από όπου και προέκυψε η ονομασία «Διακήρυξη της Ρώμης».

Η πρωτοβουλία είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς ήδη η Γαλλία στις αρχές Μαρτίου ανακοίνωσε την πρόθεσή της  να πιέσει για τον καθορισμό μιας Μεσογειακής ΠΕΕ. Ένα τέτοιο βήμα θα περιλαμβάνει ιδανικά Περιοχές Ελέγχου Εκπομπών Θείου (SECA), καθώς και των οξειδίων του αζώτου (NECA), αλλά επίσης θα αντιμετωπίζονται ρητά και οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων και αιθάλης.

Ο διευθυντής της Γερμανικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (NABU), Λιφ Μίλλερ δήλωσε: «Ο χαρακτηρισμός της Μεσογείου ως ΠΕΕ αερίων ρύπων είναι ένα ήδη πολύ καθυστερημένο βήμα για τη σημαντική μείωση της ρύπανσης που προκαλείται από τα πλοία». Ο κ. Μίλλερ επεσήμανε επίσης ότι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις αλλά και τοπικές κοινωνίες σε πόλεις-λιμάνια από διάφορες μεσογειακές χώρες, υποστηρίζουν την πρόσφατη πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης και καλούν τις κυβερνήσεις τους να υποστηρίξουν αυτή την προσέγγιση.

Ο υπεύθυνος πολιτικής μεταφορών της NABU, Ντάνιελ Ρίγκερ, τόνισε: «Δεν μπορούμε να δεχόμαστε οποιαδήποτε δικαιολογία για περαιτέρω αναβολή ανάληψης αυστηρότερων προτύπων ως προς τους ρύπους των πλοίων στη νότια Ευρώπη, καθώς οι κυριότερες θαλάσσιες αρτηρίες από Ασία προς την Ευρώπη διασχίζουν τη Μεσόγειο και η κίνηση των πλοίων αναμένεται να αυξηθεί έως και 250% μέχρι το 2050. Επιπλέον αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση όπου η περιοχή είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς  προορισμούς κρουαζιέρας στην Ευρώπη, με έναν σταθερά αυξανόμενο αριθμό επισκέψεων και ως εκ τούτου αυξανόμενων προβλημάτων ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Ο διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Γιώργος Σγούρος δήλωσε: «Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ανεξέλεγκτοι αέριοι ρύποι των πλοίων ενοχοποιούνται για τον πρόωρο θάνατο περίπου 50.000 ανθρώπων ετησίως στην επικράτεια της ΕΕ. Ενδεικτικό είναι ότι σε μετρήσεις που πραγματοποίησε το 2015 η NABU στο λιμάνι του Πειραιά, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικά, καθώς έδειξαν ότι αυξάνεται σημαντικά η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα καυσαέρια των κρουαζιερόπλοιων που παραμένουν με τους κινητήρες σε λειτουργία στην περιοχή του λιμένα. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι όπως έχει φανεί και σε άλλες Μεσογειακές χώρες, η ρύπανση από τα πλοία δεν απειλεί μόνο τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον αλλά και την πολιτισμική μας κληρονομία, καθώς προκαλεί σημαντικές επιβαρύνσεις στα μνημεία μας. Ευελπιστούμε η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και να διεκδικήσει τον ορισμό της Μεσογειακής ΠΕΕ ρύπων,  ώστε η Μεσόγειος να είναι μια περιοχή ασφαλής για τους κατοίκους της και τη φύση».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση