Η πρόσφατη βάρβαρη δολοφονία αρκούδας με το μικρό της στον Γράμμο, από θρασύδειλους, με τη χρήση πυροβόλου όπλου, επαναφέρει με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα τις σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση και φύλαξη περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών της χώρας. «Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες αντίστοιχων περιστατικών, αφού η θανάτωση της αρκούδας με το μικρό της στην περιοχή του Πολυάνεμου Καστοριάς , προστίθεται σε μία ήδη μακρά λίστα 34 εξακριβωμένων περιστατικών λαθροθηρίας αρκούδας, εκ των οποίων καμία μέχρι σήμερα δεν έχει τελεσιδικήσει» αναφέρει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ενημέρωσε αμέσως με σχετική επιστολή της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το παραπάνω περιστατικό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE (Άρκτος/Καστοριά) που υλοποιεί στο νομό Καστοριάς με σκοπό τη βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας, ενώ στην ίδια επιστολή απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας την άμεση κινητοποίησή τους προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
Το αίτημα ανακήρυξης του Γράμμου σε Εθνικό Πάρκο!
Ο Γράμμος διαθέτει μεγάλο φυσικό πλούτο και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιοχές για την άγρια πανίδα και χλωρίδα της χώρας. Μεταξύ άλλων, η περιοχή έχει μεγάλη βιογεωγραφική σημασία για τον πληθυσμό της αρκούδας, αφού λειτουργεί ως διάδρομος επικοινωνίας του πληθυσμού της στη χώρα μας, με αυτόν στα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια. Αυτό εξάλλου είναι και ένα από τα κριτήρια που οι «Κορυφές του Όρους Γράμμου» έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ).
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, μαζί με άλλους φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητά εδώ και χρόνια την ανακήρυξη του Γράμμου σε Εθνικό Πάρκο και τον προσδιορισμό των ζωνών προστασίας του. Την τελευταία εικοσαετία, εκπονήθηκαν δύο (2) Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες με κοινοτικά κονδύλια, που τεκμηριώνουν τη σημασία της περιοχής και καταλήγουν σε προτάσεις ζώνωσης και ειδικής διαχείρισής της. Η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, λοιπόν, είναι εδώ και 4 χρόνια ώριμη από πλευράς μελετών.
Επιπλέον, η σύσταση του αντίστοιχου Φορέα Διαχείρισης ο οποίος θα αναλάβει τη διατήρηση, βιώσιμη διαχείριση και ανάδειξη της περιοχής θα συντελέσει σημαντικά στην αντιμετώπιση κάθε είδους ανεξέλεγκτης δραστηριότητας στον Γράμμο (π.χ. λαθροθηρία ή λαθροϋλοτομία). Θεωρούμε πως αντίστοιχα φαινόμενα, ευνοούνται από το θολό τοπίο διαχείρισης και προστασίας της περιοχής, ενάντια τελικά σε κάθε δυνατότητα αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής και οικονομικής ευημερίας της τοπικής κοινωνίας.
«Χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες πως θα λυθούν αυτομάτως όλα τα προβλήματα που συνδέονται με την προστασία του Γράμμου, θεωρούμε πως η εγκαθίδρυση και λειτουργία ενός καθεστώτος Εθνικού Πάρκου στην περιοχή και η υποστήριξη αντίστοιχου Φορέα Διαχείρισης θα προσφέρει καλύτερη θεσμική οχύρωση και περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης, ανάδειξης, διαχείρισης και φύλαξής του. Σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύει να κινηθεί η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, τόσο σε θεσμικό όσο και επικοινωνιακό επίπεδο, καλώντας κάθε φορέα και πολίτη που ενδιαφέρεται για την προστασία της περιοχής να αναλάβει ενεργό δράση σε αυτή την προσπάθεια».