Η Δυτική Θεσσαλονίκη λέει «όχι» στην καύση απορριμμάτων - δευτερογενών καυσίμων RDF/SRF

του Σάκη Λαζαρίδη*

Έχοντας ενεργή συμμετοχή τα τελευταία 20 χρόνια στα κινήματα της πόλης και στους περιβαλλοντικούς αγώνες διεκδίκησης περισσότερου δημόσιου χώρου μέσα από την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων, καθαρότερου περιβάλλοντος στη Δυτική Θεσσαλονίκη και υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού ως κοινωνικό αγαθό, αντιδρούμε για ακόμη μια φορά για να σταματήσουμε την τροποποίηση της ΑΕΠΟ της Τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, βάσει της οποίας θέλει να προχωρήσει σε καύση απορριμμάτων - δευτερογενών καυσίμων RDF - SRF.

Στην πολύπαθη λοιπόν και περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη Δυτική Θεσσαλονίκη διαχρονικά καλούμαστε να διεκδικούμε τα αυτονόητα… Εδώ και δύο μήνες και χωρίς καμία ενημέρωση εν μέσω αποκλεισμού και ειδικών μέτρων λόγω Κορωνοϊού η Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος αγνοώντας πλήρως την Τοπική Κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με πρόφαση την Κυκλική Οικονομία σχεδιάζουν την Καύση Απορριμμάτων μέσα στον αστικό ιστό και λίγα μέτρα από τα σπίτια μας. Αγνοώντας μάλιστα και το καθολικό ΟΧΙ όλα αυτά τα χρόνια του Δήμου Παύλου Μελά και των όμορων Δήμων, που εκφράζεται με ομόφωνα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων από το 2009, 2010, 2014, 2019, 2020 μέχρι και σήμερα.

Έχοντας μάλιστα το θράσος να μιλάνε για πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, όταν απέκρυψαν τις διαθέσεις και τα σχέδια τους, ακόμα και στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Παύλου Μελά (αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων) στην επίσκεψη που έγινε στις εγκαταστάσεις της Τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν στην Ευκαρπία στο τέλος Νοεμβρίου του 2019 για ενημέρωση όσον αφορά τη λειτουργία του εργοστασίου και τα καύσιμα που χρησιμοποιεί. Όταν μάλιστα η ίδια εταιρεία το 2014 έλεγε επίσημα σε δελτίο τύπου ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καύση απορριμμάτων και δεν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες. Έφτασαν στο σημείο μάλιστα χρησιμοποιώντας γνωστά καθοδηγούμενα παπαγαλάκια να προσπαθούν να παραπλανήσουν τους πολίτες λέγοντας ότι είναι πιο περιβαλλοντικό να καίμε απορρίμματα (βαφτίζοντάς τα υπολείμματα ανακύκλωσης) από το να τα θάβουμε ή να χρησιμοποιεί ως καύσιμο η Τσιμεντοβιομηχανία πετ κοκ. Δεν μας είπαν όμως για τη συσσωρευτική επιβάρυνση που έχει προκαλέσει στο περιβάλλον η Τσιμεντοβιομηχανία όλα αυτά τα χρόνια και από που θα προμηθεύεται τώρα τα απορρίμματα - δευτερογενή καύσιμα RDF - SRF το ΤΙΤΑΝ, όταν ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε επίσημα ότι το υπόλειμμα απορριμμάτων που θα παράγεται από τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης θα οδηγείται στην Κοζάνη στις μονάδες απολιγνιτοποίησης. Άρα μιλάμε για εισαγόμενα απορρίμματα RDF -SRF αγνώστου προέλευσης και ποιότητας που θα έρχονται πακεταρισμένα με μοναδικό σκοπό την επιδότηση και αύξηση των κερδών της Τσιμεντοβιομηχανίας.

Όπως είναι φυσικό όλα αυτά έχουν εξοργίσει τους συλλόγους, φορείς, σωματεία και πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης και έτσι οργανώθηκαν στην "Πρωτοβουλία κατά της Καύσης Απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας", διοργανώνοντας δράσεις ενημέρωσης και κινητοποιήσεις στις γειτονιές της πόλης. Παράλληλα με συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη συγκροτήθηκε ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο με ομόφωνα ψηφίσματα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας απέναντι στις προθέσεις της Τσιμεντοβιομηχανίας. Κατατέθηκε μάλιστα από τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τους όμορους Δημάρχους στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη σχετική ενημέρωση και υπόμνημα με τις αντιρρήσεις μας σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα για την ενδεχόμενη τροποποίηση της ΑΕΠΟ του ΤΙΤΑΝ, για την αμφιλεγόμενη καύση απορριμμάτων RDF - SRF και τις συνέπειές της στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα έχουν κατατεθεί 6 σχετικές ερωτήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από Βουλευτές όλων των κομμάτων και αναμένονται οι απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό.

Στην πολύπαθη λοιπόν και περικυκλωμένη από φουγάρα Δυτική Θεσσαλονίκη (ΕΛΠΕ - ΤΙΤΑΝ - Ασβεστοποιεία, Βιομηχανική Ζώνη) το διακύβευμα σήμερα είναι το καθαρό περιβάλλον και οι ανάσες ζωής. Όταν λοιπόν η πολιτεία διαχρονικά αρνείται να προχωρήσει στην Ορθή Διαχείριση των Απορριμμάτων με Μείωση και Πρόληψη, Επανάχρηση, Κομποστοποίηση και Ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή και παράλληλα κλείνει το μάτι σε ότι καλό έρχεται στα ανατολικά της πόλης και ότι κακό θέλει να ξεφορτωθεί το στέλνει στα δυτικά της πόλης, οι πολίτες οφείλουν να οργανώνονται και να είναι πάντα σε εγρήγορση για να υπερασπιστούν το περιβάλλον, το μέλλον των παιδιών τους και των επόμενων γενιών. Το κακό παράδειγμα του Βόλου μακριά από τις γειτονιές μας!!!

*Ο Σάκης Λαζαρίδης είναι αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Αθλητισμού και Εθελοντισμού του δήμου Παύλου Μελά

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση