Η Ελλάδα δεν ξέρει τι αλιεύεται στις θάλασσές της

του Νίκου Αβουκάτου

Εξαιρετικά σημαντικό για να λειτουργεί απρόσκοπτα τo εθνικό πρόγραμμα συλλογής αλιευτικών δεδομένων και να έχουμε αποτελεσματική διαχείριση των αλιευμάτων και της αλιείας μας είναι να έχουμε επιστημονικά στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρωθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια πέντε συναπτών ετών, τις λεγόμενες χρονοσειρές. Δυστυχώς και φέτος δεν ξεκίνησε από την 1η του έτους τo συγκεκριμένο έργο το όποιο αποτελεί για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ ένα εργαλείο για την αλιευτική διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων αλλά και έναν υποχρεωτικό ευρωπαϊκό κανονισμό.

Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται απογραφή των δεδομένων με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση των αποθεμάτων στις θάλασσές μας και του μεγέθους της υπεραλίευσης.

«Πριν από το 2022 δεν αναμένεται να έχουμε σοβαρά και ακριβή δεδομένα», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος Θαλάσσιου Περιβάλλοντος WWF Ελλάς, και εξήγησε ότι «κάθε χρονιά που δεν υλοποιείται το έργο είναι σαν να "μηδενίζει" το ρολόι των χρονοσειρών. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η υλοποίηση του έργου».

Φέτος, ο λόγος που δεν ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου είναι η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία της ερευνητικής κοινότητας. «Επιπλέον, ο δικός μας προβληματισμός στη WWF έχει να κάνει με το ότι και φέτος δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή δεδομένα», σημείωσε ο κ. Παξιμάδης.

Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις

Όπως είπε στη Greenagenda.gr ο Ανδρέας Τσούρος, ιχθυολόγος και στενός συνεργάτης του ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, άρθηκε η αιρεσιμότητα του προγράμματος συλλογής αλιευτικών δεδομένων. «Μπορεί να έγινε αποδεκτό το εθνικό σχέδιο δράσης με χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του έργου, όμως χρειάζεται να τηρηθούν όλα από το 2018 και μετά και να μη χάσουμε άλλο χρόνο στις δειγματοληψίες που θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή επιτροπή στην άρση της αιρεσιμότητας, εάν ο έλεγχός της, ο οποίος πάντα είναι συνεχής, δείξει ότι δεν έχουμε καλύψει τις δεσμεύσεις μας με το σχέδιο δράσης το οποίο καταθέσαμε», είπε ο κ. Τσούρος.

Έτσι λοιπόν ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικά κονδύλια από τη μη εκτέλεση του αλλά και να διακοπεί η χρηματοδότηση του ΕΠΑΛΘ έχει πλέον ξεπεραστεί, διαβεβαίωσε ο κ. Τσούρος.

Και πρόσθεσε: «Για τη φετινή χρονιά υπήρχαν καθυστερήσεις που οφείλονταν στη υλοποίηση του νέου προγράμματος. Από το 2018 και για τα επόμενα έξι χρόνια δεν θα παρουσιαστούν τα προβλήματα των προηγούμενων ετών. Για την υλοποίησή του, εκτός από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, θα υπάρξει και ένα ποσοστό 20% εθνικής συμμετοχής».

Το 2012 για τη μη κανονική εκτέλεση του έργου είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες παραπομπής μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Τότε υπήρξε κινητοποίηση και καταφέραμε να γλιτώσουμε το πρόστιμο που αντιστοιχεί σε μείωση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος θα έχει επαφές με τον δικαιούχο του προγράμματος και τους φορείς υλοποίησής του για να ενημερωθεί σε ό,τι αφορά την πρόοδο του έργου καθώς έχει περάσει πλέον σε ένα νέο πλαίσιο υλοποίησης.

Αποκλειστικός δικαιούχος για την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος είναι ο δημόσιος φορέας «Γενική Διεύθυνση Αλιείας του ΥΠ.Α.Α.Τ». Η εκτέλεση του προγράμματος έχει ανατεθεί στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) το οποίο δρα ως επιστημονικός συντονιστής του προγράμματος και υποχρεούται να συμπράττει με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση