Η Ελλάδα και άλλες 165 χώρες καθυστέρησαν τις πληρωμές στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Τέσσερις στις πέντε χώρες καθυστερούν να συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό λειτουργίας του ταμείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ αρνείται να χρηματοδοτήσει τις διεθνείς κλιματικές προσπάθειες. Η πλειονότητα των άλλων κρατών μελών υποστηρίζει γενικά την συνεργασία, αλλά καθυστερεί να καταθέσει τη χρηματοδότηση.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και η Κίνα, η Βραζιλία, η Γαλλία και η Γερμανία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που δεν τήρησαν το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές, όπως αποκάλυψε μια ανακοίνωση του ΟΗΕ την Πέμπτη.

Η εκτελεστική γραμματέας Πατρίσια Εσπινόζα επικεντρώθηκε στα θετικά, ευχαριστώντας τις 31 χώρες που πλήρωσαν τη συμμετοχή τους για το 2018 μέχρι την ημερομηνία λήξης της 1ης Ιανουαρίου.

«Θα ήθελα να εκφράσω την βαθύτατη εκτίμησή μου στα μέρη που συνέβαλαν εγκαίρως», δήλωσε. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιταχύνονται σε όλο τον κόσμο και είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί και να κλιμακωθεί επίσης η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ώστε οι χώρες να μπορέσουν να εξομαλύνουν τις οικονομίες τους και να χτίσουν ανθεκτικότητα στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Οι χώρες που κατέθεσαν τις πληρωμές στην ώρα τους συμπεριλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική.

Ο προϋπολογισμός για τα έτη 2018 και 2019 έχει εγκριθεί στα 57 εκατομμύρια ευρώ, για τη στήριξη της διαδικασίας των συνομιλιών για το κλίμα και της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού.

Οι χώρες συμβάλλουν σύμφωνα με έναν τύπο του ΟΗΕ που βασίζεται στη σχετική κατάσταση πλούτου και ανάπτυξης της κάθε χώρας. Σύμφωνα με τον υπολογισμό, οι ΗΠΑ οφείλουν να χρηματοδοτήσουν το 21% του βασικού προϋπολογισμού.

Κατά την τελευταία διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη θα καλύψει το έλλειμμα από την άρνηση του Τραμπ να συνεισφέρει. Από το Νταβός, δήλωσε πάλι ότι αποφάσισε να «καταστήσει τη Γαλλία πρότυπο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». Ωστόσο, οι οφειλές της Γαλλίας στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ παραμένουν απλήρωτες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση