του Νίκου Αβουκάτου
Εντός του 2022 θα εκπονηθεί η μελέτη από την οποία θα προκύπτει ο τρόπος που όλη η διαδικασία για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων θα γίνει με οικονομικά περιβαλλοντικό βιώσιμο τρόπο, ανακοινώνει σε συνέντευξή του στη Greenagenda.gr ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.
Ο κ. Γραφάκος στέκεται στις άμεσες προτεραιότητες στη διαχείριση αποβλήτων για το 2022, καθώς και στη δημοπράτηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων και την ολοκλήρωσή τους.
Ιδιαίτερα για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά και το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο που έλαβε η τροποποιημένη σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου µε ΣΔΙΤ», ο κ. Γραφάκος γνωστοποιεί ότι από 15 Φεβρουαρίου η μονάδα της Αρκαδίας θα δέχεται απόβλητα κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου ενώ για τον ίδιο σκοπό το καλοκαίρι θα δέχεται απόβλητα η ΜΕΑ της Μεσσηνίας.
Για τα οργανικά απόβλητα επισημαίνει ότι «θα βάλουμε τον καφέ κάδο στη ζωή των Ελλήνων πολιτών εντός του έτους».
Κύριε Γενικέ, ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για το νέο έτος;
Το νέο έτος 2022 στόχος είναι να έχουν δημοπρατηθεί όλες οι απαραίτητες για τη χώρα μονάδες διαχείρισης αποβλήτων. Από τότε που η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε τη διακυβέρνηση έχουν δημοπρατηθεί 23 Μονάδες. Μέχρι τέλους του 2022 στοχεύουμε τη δημοπράτηση άλλων 15 Μονάδων. Πρόκειται για μια τεράστια πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία 2,5 χρόνια.
Τι γίνεται με τη δημοπράτηση και την ωρίμανση έργων διαχείρισης αποβλήτων;
Όπως σας ανέφερα, το 2022 θέλουμε να έχουμε ολοκληρώσει τη δημοπράτηση των αναγκαίων για τη χώρα υποδομών. Κάποιες από αυτές είναι μεγάλες μονάδες όπως ο Ανατολικός τομέας της Θεσσαλονίκης, η Λάρισα, ο Βόλος, η Σαντορίνη, η Κως, η Χαλκίδα κ.ά. Επίσης σημαντικό είναι ότι επίκειται η υπογραφή συμβάσεων για να αρχίσουν να εκτελούνται έργα διαχείρισης αποβλήτων όπως τα Τρίκαλα, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα, η Χίος, η Μήλος κ.α. Έτσι η χώρα μας με γρήγορους ρυθμούς προχωρά στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Ιδιαίτερα για Πελοπόννησο και τη νησιωτική χώρα, όπου τα προβλήματα είναι οξυμένα, ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των πιο σημαντικών έργων;
Στη Πελοπόννησο το έργο ΣΔΙΤ εκτελείται ήδη. Από 15/2 η μονάδα της Αρκαδίας θα δέχεται απόβλητα κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του εργοστασίου που αναμένεται αρχές του 2023. Αντίστοιχα το καλοκαίρι θα δέχεται απόβλητα η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Μεσσηνίας στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου.
Σε ό,τι αφορά τα νησιά, υπάρχει σημαντική πρόοδος. Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε την υπογραφή σύμβασης για τη μονάδα της Λευκάδας, της Χίου, της Κεφαλονιάς και της Μήλου. Εντός του έτους στοχεύουμε να δημοπρατηθούν οι μονάδες της Λέσβου, της Τήνου, της Νάξου, της Λέρου, της Κω και της Καλύμνου, της Άνδρου, της Σύρου, της Πάρου κ.α.
Πιστεύω ότι στην πρόοδο αυτή συνετέλεσε και η δημιουργία των δύο νέων περιφερειακών ΦΟΔΣΑ, του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων. Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία μας και να τους συγχαρώ για το έργο τους, τους Περιφερειάρχες Γιώργο Χατζημάρκου και Ροδή Κράτσα.
Σοβαρό και πολυσυζητημένο θέμα, που προκαλεί και αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, αποτελεί η ενεργειακή διαχείριση αποβλήτων. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας; Εντός του 2022, ποια θα είναι η αξιοποίησή τους και με ποιον τρόπο;
Πριν το υπόλειμμα από μια μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων καταλήξει σε ταφή, μπορεί να μετατραπεί σε δευτερογενές καύσιμο και να αξιοποιηθεί ενεργειακά. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη, αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα. Το 2022 θα εκπονηθεί με ευθύνη του ΥΠΕΝ η σχετική μελέτη από την οποία θα προκύπτει ο τρόπος που όλη αυτή η διαδικασία θα γίνει με οικονομικά περιβαλλοντικό βιώσιμο τρόπο. Άλλωστε το προβλέπει ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, ο οποίος εκτιμά ότι οι αναγκαίες Μονάδες για την ανάκτηση ενέργειας είναι 4-5, εκτιμώ ότι δεν θα δημιουργηθεί αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, όπως δεν φαίνεται αντίδραση και στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων.
Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας για τη δημιουργία νέων Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων και ποιοι οι στόχοι σας για την ορθή διαχείριση οργανικών αποβλήτων;
Είναι αυτονόητο ότι τα οργανικά απόβλητα πρέπει να συλλέγονται χωριστά. Θα βάλουμε τον καφέ κάδο στη ζωή των Ελλήνων πολιτών για να τους διευκολύνουμε στη ξεχωριστή συλλογή. Όλες οι μονάδες διαχείριση αποβλήτων που αναμένονται, θα είναι σε θέση να δέχονται ξεχωριστά προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα. Όμως αυτές δεν επαρκούν. Για αυτό τόσο ο ΕΣΔΑ όσο και οι ΠΕΣΔΑ που συντάσσονται προβλέπουν άλλες 35 περίπου ΜΕΒΑ σε όλη τη χώρα.