Η εξαφάνιση του θαλάσσιου πάγου απειλεί το οικοσύστημα της Αρκτικής

Οι μετρήσεις των επιστημόνων δείχνουν ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου πάγου έχουν εξαφανιστεί από την Αρκτική σε λιγότερο από 40 χρόνια.Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι απώλειες του πάγου της θάλασσας επηρεάζουν ανησυχητικά πλέον την τροφική αλυσίδα και το βιολογικό κύκλο αρκετών ειδών της Αρκτικής όπως τις φώκιες, τις πολικές αρκούδες, τους λύκους.

Στην πραγματικότητα, η διάβρωση του θαλάσσιου πάγου χτυπά τη ρίζα του οικοσυστήματος της Αρκτικής, τα φύκια - το βασικό το θεμέλιο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. «Η τροφική αλυσίδα της Αρκτικής στηρίζεται σε μια σταθερή πλατφόρμα θαλάσσιου πάγου η οποία δυστυχώς τώρα εξαφανίζεται. Αυτή η δραματική εξέλιξη βάζει σε κίνδυνο την άγρια ζωή της περιοχής» υποστηρίζει ο θαλάσσιος περιβαλλοντολόγος Τομ Μπράουν, της Υπηρεσίας Θαλάσσιων Επιστημών της Σκωτίας.

Τα φύκια τρώγονται από μικροσκοπικά πλάσματα που ονομάζονται ζωοπλαγκτόν. Αυτά με τη σειρά τους τρώγονται από τα ψάρια που με τη σειρά τους τρώγονται από τις φώκιες, οι οποίες με τη σειρά τους καταναλώνονται από τις πολικές αρκούδες.«Η συνεχής μείωση των φυκιών σημαίνει ότι  εξαντλείται η βάση της τροφικής αλυσίδας της Αρκτικής» εξήγησε ο κ. Μπράουν.

Ο θαλάσσιος πάγος παρέχει μια «πλατφόρμα» πάνω στην οποία οι πολικές αρκούδες  κυνηγούν ενώ συνδέει τις κοινότητες των χερσαίων ζώων όπως οι αλεπούδες και  οι λύκοι. Επιπλέον η απώλεια του θαλάσσιου πάγου σημαίνει απώλεια της ανακλαστικότητας της ηλιακής ακτινοβολίας και περαιτέρω αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση