Η ερημοποίηση περιορίζει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Ευρώπη

Στο 12% ανέρχεται το ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης στην Ευρώπη που κινδυνεύει από την ερημοποίηση, ενώ στην Ελλάδα το 34% των αποδοτικών παραγωγικά περιοχών της χώρας μας θεωρείται υψηλού κινδύνου, το 49% μέτριου κινδύνου και μόλις το 17% χαμηλού κινδύνου.

Το πρόβλημα δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς το 1/3 των αγροτικών περιοχών ανά τον κόσμο απειλούνται και ιδιαίτερα κινδυνεύουν χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και για την Ευρώπη.

Στην Ισπανία για παράδειγμα το 17% της καλλιεργήσιμης γης κινδυνεύει να μείνει χέρσο.

Η ερημοποίηση είναι μια από τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος.

Το φαινόμενο αυτό άρχισε να απασχολεί τον κόσμο σε διεθνές επίπεδο μετά τη συνάντηση που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στο Ναϊρόμπι της Κένυας το 1977, η οποία προεκλήθη λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας στην Δυτική Αφρική και των δραματικών επιπτώσεων που είχε στις ανθρώπινες ζωές, στη κτηνοτροφία και στο οικολογικό περιβάλλον της συγκεκριμένης περιοχής.

Στην Σαχελιανή ζώνη, τη λωρίδα στέπας που εκτείνεται κάτω από τη Σαχάρα, η έρημος εξαπλώνεται ολοένα περισσότερο σε νέες περιοχές, επηρεάζοντας άμεση τη ζωή των γηγενών. Το φαινόμενο της ερημοποίησης έχει προκαλέσει ζημίες σε περιουσίες αλλά και στις καλλιέργειες. Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής αναγκάζονται να μεταναστεύουν προς τον βορρά, σε αναζήτηση πιο γόνιμων εδαφών και ενός πιο φιλικού φυσικού περιβάλλοντος για να ζήσουν.

Αλλά και παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί όπως το Μπαλί κινδυνεύουν λόγω της τουριστικής υπερεκμετάλλευσης. Η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των τουριστών έχει και ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον: η έλλειψη νερού και επαρκούς επεξεργασίας λυμάτων και κυρίως η αλόγιστη κατανάλωση νερού από την τουριστική βιομηχανία, οδηγούν το πανέμορφο νησί σε ερημοποίηση.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, σήμερα υπάρχουν διεθνώς περί τα 7,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφικών εκτάσεων που υφίστανται μικρής έντασης υποβάθμιση εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, περίπου 8,6 εκατομμύρια  μεσαίας έντασης, 15,6 εκατομμύρια μεγάλης έντασης και 11,9 εκατομμύρια πολύ μεγάλης έντασης.Στις περιοχές υψηλού κινδύνου ζουν περί τα 1,4 δισ. άνθρωποι.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση