Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την πρωτοπορία στα αιολικά από την Κίνα

Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την πρωτοπορία της στην αιολική ενέργεια από την Κίνα εκτός αν υπάρξει ένα σαφές πολιτικό όραμα με άξονα το 2030, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικών (EWEA), σε ανακοίνωσή του.

Πιο αναλυτικά, το 2015 η Κίνα ξεπέρασε την ΕE σε συνολικές εγκαταστάσεις, καθώς εγκατέστησε τρεις φορές περισσότερα αιολικά πάρκα και πλέον διαθέτει 145 γιγαβάτ, έναντι 142 γιγαβάτ στην Ευρώπη.

Με αφορμή τα στατιστικά, ο δ.σ. του συνδέσμου, Γκίλς Ντίκσον, δήλωσε τα εξής:

«Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους πολιτικούς: Αν η Ευρώπη θέλει να είναι νούμερο ένα στις ΑΠΕ πρέπει να οργανωθεί. Χρειαζόμαστε ένα σαφές όραμα για τις ΑΠΕ πέρα από το 2020, καθώς και φιλοδοξία και διαφάνεια από τα κράτη-μέλη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η φιλοδοξία της Κίνας στα αιολικά ξεπερνά πλέον την αντίστοιχη της Ευρώπης. Επίσης, άλλες αναδυόμενες οικονομίες έκαναν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Σήμερα, όμως, μόλις 6 από τα 28 κράτη-μέλη έχουν δεσμευτεί για πολιτικές πέραν του 2020. Αυτό έχει συνέπειες. Σήμερα, ο κλάδος των αιολικών στην Ευρώπη διαθέτει μερίδιο 40% παγκοσμίως και την καλύτερη τεχνολογία, αλλά για να παραμείνει ανταγωνιστικός χρειάζεται μια ισχυρή εσωτερική αγορά, αλλιώς η Κίνα και άλλοι θα καταλάβουν την αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά και εν τέλει θα επικρατήσουν και στην Ευρώπη».

Τέλος, ο Ντίκσον υπενθύμισε ότι ο κλάδος απασχολεί πάνω από 250.000 εργαζόμενους στην Ευρώπη σήμερα, παράγει αξία 67 δις. ευρώ ετησίως και διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών ΑΠΕ, ύψους 35 δις. ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση