Η Ευρώπη χάνει τα δάση της «σε ανησυχητικό ρυθμό» λόγω υλοτομίας - Τι αποκαλύπτει έρευνα

Ολοένα και πιο αυξημένη συρρίκνωση των δασών της βιώνει η Ευρώπη, εξαιτίας της υλοτομίας για την παραγωγή ξυλείας, καταδεικνύει έρευνα.

Πολλά από τα δάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που υπολογίζεται πως καλύπτουν περίπου το 38% της χερσαίας επιφάνειάς της- αξιοποιούνται και για παραγωγή ξυλείας κι, ως εκ τούτου, υλοτομούνται τακτικά.

Ωστόσο, η απώλεια βιομάζας αυξήθηκε κατά 69% και η δασική περιοχή που υλοτομήθηκε κατά 49%, μεταξύ 2016 και 2018, σε σχέση με το διάστημα 2011-2015, σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Research.

Αυτό υποδεικνύει πως συντελέστηκε μεγαλύτερη υλοτόμηση σε μικρότερο διάστημα - παρά τον φυσικό κύκλο που απαιτείται για την ανάπτυξη των δέντρων, αλλά και τις επιπτώσεις στα δάση από φωτιές ή ισχυρή χιονόπτωση.

Σύμφωνα με τον Guido Ceccherini τού Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ και επικεφαλής της έρευνας, η υλοτόμηση της συγκεκριμένης περιοχής θα έπρεπε να κυμαίνεται σε ποσοστό κάτω του 10%, δεδομένου του κύκλου φύτευσης και ανάπτυξης της χλωρίδας.

Η απώλεια της δασικής βιομάζας είναι πιο έντονη στη Σουηδία -που μετρά αύξηση στην υλοτομία κατά 29%- και τη Φινλανδία -όπου το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 22%. Λιγότερο επηρεασμένες από το φαινόμενο είναι οι Πολωνία, Ισπανία, Λετονία, Πορτογαλία και Εσθονία που συνολικά κατέγραψαν αύξηση στην παραγωγή ξυλείας κατά 30% από τις 26 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Σύμφωνα με τον Ceccherini, η εξέλιξη αυτή μειώνει τη δυνατότητα της ηπείρου για απορρόφηση άνθρακα και δημιουργεί προσκόμματα στις όποιες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: «Τα δάση εξακολουθούν να παραμένουν 'νεροχύτης' άνθρακα, όμως λιγότερο απ' ό,τι πριν. Ακόμα κι αν μέρη της υλοτομημένης βιομάζας χρησιμοποιηθεί σε ξύλινα προϊόντα μακροχρόνιας διάρκειας, πιθανόν αντικαθιστώντας πιο ενεργοβόρα υλικά όπως ο χάλυβας ή το τσιμέντο, τα περισσότερα θα επιστρέψουν στην ατμόσφαιρα ως διοξείδιο του άνθρακα σύντομα, σε διάστημα μηνών έως λίγων χρόνων» αναφέρει ο ίδιος.

Τα δάση αντισταθμίζουν περίπου το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Ευρώπης. Καθώς οι περιοχές που υλοτομούνται είναι πιθανό να ξαναφυτευτούν, η νέα ανάπτυξη δέντρων θα συνεχίσει να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Συνεπώς, η ισορροπία άνθρακα στη Γηραιά Ήπειρο πιθανώς δε θα διαταραχθεί μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό να διαπιστωθεί γιατί η υλοτομία αυξήθηκε τόσο απότομα και αν αυτό υποδεικνύει λάθος στρατηγική και ευρύτερα υποκείμενα προβλήματα στον τρόπο διαχείρισης των δασών από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Πηγή: Lifo.gr, με πληροφορίες από Guardian

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση