Η ηλεκτρική ενέργεια ως ναυτιλιακό καύσιμο

Τις δυνατότητες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα πλοία στο λιμάνι του Κόπερ εξέτασαν στελέχη της ναυτιλίας και εταίροι του ευρωπαϊκού προγράμματος elemed, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη σλοβενική πόλη. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η επίτροπος Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Violeta Bulc αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια της Ε.Ε. να υποστηρίξει με εργαλεία χρηματοδότησης τα λιμάνια που σκοπεύουν να στραφούν σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες που αξιοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», το ενδιαφέρον κέντρισε η παρουσίαση του Νικόλα Πατεράκη, Chief Operating Officer στη Neptune Lines, ο οποίος από τη σκοπιά των πλοιοκτητών αναφέρθηκε σε οικονομικά κίνητρα και οφέλη που θα ενθαρρύνουν τις ναυτιλιακές εταιρείες να υιοθετήσουν καινοτόμες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν τον ηλεκτρισμό ως πηγή ενέργειας για τα πλοία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι εταίροι του προγράμματος παρουσίασαν το έργο του elemed για τη διαμόρφωση αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου που προωθεί τον ηλεκτρισμό ως ναυτιλιακό καύσιμο, καθώς και διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την προσέλκυση επενδύσεων. Ιδιαίτερη μνεία δόθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Σλοβενία, καθώς και στις τεχνικές μελέτες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του elemed, για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα ελλιμενισμένα πλοία στο λιμάνι του Κόπερ. «Μέχρι το 2030, η Σλοβενία επιδιώκει να ενταχθεί στις χώρες με τις πιο πράσινες μεταφορές», τόνισε ο Σλοβένος υπουργός Υποδομών. Το επόμενο ραντεβού είναι στην Αθήνα, στις 27 Φεβρουαρίου 2018, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο του elemed στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η δράση elemed (Electrification in the Eastern Mediterranean) προωθεί τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ναυτιλιακό καύσιμο, αποσκοπώντας να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιεί μελέτες για την εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβενία) και σε τέσσερα λιμάνια κατά μήκος του νοτιοανατολικού θαλάσσιου διαδρόμου (Κόπερ, Κυλλήνη, Πειραιάς, Λεμεσός), περιορίζοντας δραστικά τον θόρυβο και τους αέριους ρύπους, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές πλησίον των λιμένων. Στα πλαίσιο του elemed, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη υποδομή ηλεκτροδότησης πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο λιμάνι της Κυλλήνης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση