Η θέση Τσιρώνη για πετρελαιοκίνηση και κλιματική αλλαγή

του Θοδωρή Καραουλάνη

Όπως έγραψε την Παρασκευή η Greenagenda.gr, o Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης συμμετείχε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διεξήχθη στις Βρυξέλλες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κυκλική οικονομία και στη διαχείριση αποβλήτων, εκτιμώντας ότι θα παράγουν έσοδα 2 δις ευρώ ως το 2020 και 16 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Όμως με τις παρεμβάσεις του ο Γιάννης Τσιρώνης, αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα αιχμής για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος στο θέμα της ρύπανσης από αυτοκίνητα και ειδικά της πετρελαιοκίνησης. Στο Συμβούλιο Υπουργών έγινε εκτενής συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού Euro5/6 και τη θέσπιση νέου συστήματος μέτρησης ρύπων αυτοκινήτων σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας. Ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε την ανάγκη ταχείας προόδου που θα οδηγήσει στην κατάργηση του συντελεστή προσαρμογής των εκπομπών των ντιζελοκίνητων οχημάτων, έτσι ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στα ίδια αυστηρά πρότυπα με τα βενζινοκίνητα οχήματα και να σταματήσει η δυσμενής επίδραση στην υγεία των πολιτών.

Πέρα όμως από αυτά, βασικό ζήτημα που απασχόλησε το Συμβούλιο ήταν η συζήτηση προσανατολισμού για τα επόμενα βήματα της ΕΕ μετά το COP21 για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015. Σχετικά με αυτό το θέμα, ο κ. Τσιρώνης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να πρωτοστατήσει και να δείξει την αποφασιστικότητά της στα θέματα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Επεσήμανε ωστόσο ότι, δυστυχώς, η πρόσφατη εμπειρία μας από τον τρόπο εφαρμογής των συμφωνιών για το μεταναστευτικό πρόβλημα μας διδάσκει ότι όταν μια συμφωνία απαιτεί ουσιαστική αλληλεγγύη και μέτρα με πολιτικό ή οικονομικό κόστος, απειλούμαστε από το σύνδρομο «not in my backyard». Εξέφρασε την ελπίδα του ότι δεν θα συμβεί το ίδιο στην περίπτωση της Συμφωνίας των Παρισίων, τονίζοντας ότι η απάντηση στις μελλοντικές προκλήσεις είναι μία και μοναδική: «Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαγής, όπως ήταν στο Παρίσι».

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ο Γιάννης Τσιρώνης έκανε συγκεκριμένο παραλληλισμό με το μεταναστευτικό θέμα, αναφέροντας τη Ναυμαχία των Αργινουσών(!), η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου στα σημερινά τουρκικά παράλια, εκεί που σήμερα ξεκινάνε οι βάρκες των προσφύγων για την Ελλάδα. Τόνισε μάλιστα ότι, παρά τη νίκη τους, οι Αθηναίοι εκτέλεσαν τους Στρατηγούς τους γιατί, λόγω θαλασσοταραχής, διέπραξαν την ιεροσυλία να μην περισυλλέξουν τους νεκρούς από τη θάλασσα και, ως αποτέλεσμα, ένα χρόνο αργότερα οι Αθηναίοι έχασαν οριστικά τον πόλεμο.

Στη συνέχεια, όσον αφορά στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων, επεσήμανε ότι το 2016 θα πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, ξεκινώντας από την υπογραφή της Συμφωνίας στην Νέα Υόρκη, στις 22 Απριλίου, και προχωρώντας με την επικύρωση της το συντομότερο δυνατόν. Τέλος, τόνισε ότι η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για να ξεκινήσει, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συζήτηση για την τιμολόγηση του άνθρακα.

Τέλος, για το θέμα του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας άγριας ζωής, ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι η υιοθέτησή του θα συμβάλλει στη σημαντική μείωση του βαθμού απώλειας βιοποικιλότητας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση