Η Θεσσαλονίκη έθαψε λιγότερα σκουπίδια το 2018 - Οι αριθμοί για κάθε ρεύμα ανακύκλωσης

του Νίκου Αβουκάτου

Άνοιξε σήμερα τις πύλες του 5ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ HELEXPO, στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Περιπτέρου 8. Τα εγκαίνια του φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 13 Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν το πρωί παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα καθαριότητας, Λάζαρου Ζαχαριάδη.

«Κατορθώσαμε, τελικώς, να γίνει το Φεστιβάλ Ανακύκλωσης να γίνει θεσμός στην πόλη», είπε ο κ. Παππάς, τονίζοντας η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια της ανακύκλωσης. Έσπευσε, όμως, να σημειώσει ότι «χρειάζεται να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας» και εξέφρασε την επιθυμία της δημοτικής αρχής να γίνει το Φεστιβάλ εφαλτήριο για καλύτερα αποτελέσματα.

Η Θεσσαλονίκη έθαψε λιγότερα σκουπίδια το 2018

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τα ποσοστά ανακύκλωσης το περασμένο έτος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Λ. Ζαχαριάδης αποκάλυψε ότι ο δήμος αύξησε κατά 2% το ποσοστό εκτροπής της ταφής απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ, σε σχέση με το 2017. Συγκεκριμένα, το ποσοστό εκτροπής αυξήθηκε κατά 2% και πλέον η Θεσσαλονίκη ανακυκλώνει το 22% των αποβλήτων που παράγει.

Πιο αναλυτικά, το 2017 ο δήμος έστειλε για υγειονομική ταφή το 80% των απορριμμάτων, ήτοι 110.210 τόνους, και ανακύκλωσε 26.726 τόνους. Πέρυσι, θάφτηκε το 78% των σκουπιδιών που συλλέχθηκαν, ήτοι 102.234 τόνοι, και ανακυκλώθηκε το 22%, δηλαδή 29.318,17 τόνοι.

Οι αριθμοί για κάθε ρεύμα ανακύκλωσης το 2017 και το 2018

Στους μπλε κάδους το 2017 συλλέχθηκαν 17.951 τόνοι αποβλήτων συσκευασίας, το μεγαλύτερο μέρος όσων ανακυκλώθηκαν (66,29%) και το 13% όσων παράχθηκαν. Τα ογκώδη αντικείμενα αντιστοιχούσαν σε 5.482 τόνους (ποσοστό επί της εκτροπής από πράσινη γραμμή 31,27%), ενώ στο ειδικό ρεύμα γυαλιού ανακυκλώθηκαν 399,76 τόνοι (1,47%). Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που περισυλλέχθηκαν ως ΟΤΚΖ ανήλθαν σε 126 τόνους (0,46%), ανακυκλώθηκαν 122,56 τόνοι ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού (0,45%), ενώ τα είδη ιματισμού που συγκεντρώθηκαν έφτασαν τους 14,827 τόνους (0,05%).

Για το 2018, στους μπλε κάδους συλλέχθηκαν 19.439 τόνοι αποβλήτων συσκευασίας (66,3% επί του ανακυκλωμένου). Ακουλούθησαν τα ογκώδη αντικείμενα που ανήλθαν σε 8.807 τόνους (ποσοστό επί της εκτροπής από πράσινη γραμμή 30,04%), ενώ στο ειδικό ρεύμα γυαλιού ανακυκλώθηκαν 362,26% (1,24%). Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που περισυλλέχθηκαν ως ΟΤΚΖ ανήλθαν σε 100 τόνους (0,34%), Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε στη συλλογή ειδών ιματισμού, αφού ανακυκλώθηκαν 417,3 τόνοι (1,42%), ενώ λιγότεροι ήταν οι τόνοι ΑΗΗΕ, καθώς συγκεντρώθηκαν ηλεκτροσυσκευές βάρους 107,34 τόνων (0,37%). Τα λοιπά ανακυκλώσιμα, που το 2017 ήταν μηδενικά, ανήλθαν σε 84,25 τόνους, παίρνοντας μερίδιο 0,29% από την εκτροπή προς ΧΥΤΑ.

«Είναι μια καλή συνήθεια η ανακύκλωση. Σε αυτό το Φεστιβάλ αυτές τις ημέρες τα παιδιά παρουσιάζουν τη δική τους σημαντική δουλειά. Φιλοδοξούμε ότι θα έρθουν εδώ περισσότεροι από 3.000 μαθητές», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και επανέλαβε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει να βγαίνει πρωταθλητής ανακύκλωσης στη χώρα.

Βασικοί στόχοι του Φεστιβάλ Ανακύκλωσης αποτελούν η περαιτέρω καθιέρωση της ανάδειξης της ανακύκλωσης, η προβολή της σημασίας της και η ευαισθητοποίηση των μαθητών, των δημοτών και επισκεπτών της πόλης, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της εικόνας της, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της συλλογής και αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών.

Αναλυτικά, το 5ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται με περιεχόμενο και στόχους όπως:

- Την προβολή του προγράμματος και των δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να γίνουν στενοί συνεργάτες και αρωγοί
- Την ανάδειξη συνεργασιών και συνεργειών του Δήμου Θεσσαλονίκης με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με σκοπό τη βελτίωση των διαδικασιών και την αύξηση της ανακύκλωσης
- Τη συμμετοχή όλων των συστημάτων και ρευμάτων ανακύκλωσης, προβάλλοντας τον τρόπο λειτουργίας τους και τα οφέλη που προκύπτουν.
- Τη συμμετοχή μονάδων της εκπαιδευτικής κοινότητας που θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητες τους γύρω από την ανακύκλωση, είτε μέσω οργάνωσης εκδηλώσεων, είτε με εκθεσιακή συμμετοχή και συνδέοντας την ανακύκλωση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση
- Την οργάνωση διαδραστικών εργαστηρίων παρουσίασης της ανακύκλωσης, στα οποία θα συμμετέχουν νέοι και ενήλικες
- Την ανάδειξη καινοτόμων πρακτικών ανακύκλωσης, οι οποίες εφαρμόζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό
- Την οργάνωση ημερίδων ανταλλαγής απόψεων και μεταφοράς καλών πρακτικών μεταξύ των φορέων της ανακύκλωσης και με τη συμμετοχή δημοτών καθώς και  πολιτιστικών εκδηλώσεων

Στη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν ημερίδες με τον ακόλουθο προγραμματισμό:

- Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, 17.30-19.00 / «Κυκλική Οικονομία-Ανακύκλωση -Εκπαίδευση» με εισηγητές από το χώρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Συντονιστής στην ημερίδα είναι ο δημοσιογράφος της GreenAgenda Ν. Αβουκάτος
- Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, 17.30-19.00 / «Μικρό Πράσινο Σημείο: Το σήμερα και το αύριο της ανακύκλωσης στην πόλη» με εισηγητές από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Κοινοπραξία Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. «Τα Πάντα RE», την Ελληνογερμανική Συνέλευση και το Ίδρυμα Χάϊνριχ Μπελ Ελλάδας
- Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, στις 9.30 / «Πορεία Υλοποίησης Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων» με εισηγητές τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Ε.Ε.Α.Α., του  Φο.Δ.Σ.Α., Ε.Ο.ΑΝ, Π.Ε.Δ., Ε.Υ.Α.Θ. και  του Δήμου Θεσσαλονίκης, με συντονιστή τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα Καθαριότητας Λάζαρο Ζαχαριάδη
- Σάββατο 13 Απριλίου 2019, 11.00-15.00 / Ενημέρωση και δράσεις για την «Περιβαλλοντική εκπαίδευση για την Αειφορική Διαχείριση και τη Βέλτιστη Χρήση του νερού» από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., σε συνεργασία με τους Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων Θέρμης, Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη

Μεταξύ των δράσεων που αναμένονται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον του κοινού στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης περιλαμβάνονται το λούνα παρκ ανακύκλωσης, η δράση «Repair & Coffee» και διαδραστικά εργαστήρια με θέμα την ανακύκλωση.

Από τις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν είναι η έκθεση που συνδιοργανώνουν το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, με θέμα την εξέλιξη της δημόσιας καθαριότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Από τους οικιακούς σκουπιδόλακκους της αρχαίας περιόδου, τις καταβόθρες του Μεσαίωνα και τις πρώτες χωματερές σκουπιδιών περιμετρικά της πόλης, στους Χ.Υ.Τ.Α. και την ανακύκλωση της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.

Με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού, θα διανέμονται αφίσες και έντυπα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, με έμφαση στις εκπαιδευτικές μονάδες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση