Η Θεσσαλονίκη ανακυκλώνει πρώτη στην Ελλάδα τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα της

Δεκάδες φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα συλλέχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον δήμο Θεσσαλονίκης, τα οποία πρόκειται να οδηγηθούν στην ανακύκλωση.

Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείο Περιβάλλοντος και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ), το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία τους δήμους και με κεντρικό σύνθημα «Κανένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο σε ΧΥΤΑ».

Ο κεντρικός δήμος και ο ΦΟΔΣΑ καλούν τους πολίτες να μην πετάνε τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα στους κάδους αλλά να τα ανακυκλώνουν.

«Βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα της συλλογής χριστουγεννιάτικων δέντρων. Ξεκινάμε από τον μεγαλύτερο δήμο και βλέπουμε τα πολύ καλά αποτελέσματα, το πρώτο τονάζ των χριστουγεννιάτικων δέντρων που συλλέχθηκε», τόνισε, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης.  

Όπως ανέφερε, «υπάρχουν θετικά μηνύματα και από άλλους δήμους», αν και η συλλογή έμεινε λίγο πίσω λόγω των προβλημάτων από την κακοκαιρία. «Ευελπιστούμε το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, που ξεκίνησε από την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, να βρει από του χρόνου σε όλη την Επικράτεια εφαρμογή», σημείωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεράνης, όσοι δήμοι έχουν μηχανήματα θρυμματιστές - κλαδοτεμαχιστές θα θρυμματίζουν τα δέντρα για να εναποθέτουν το υλικό όπου έχουν υποδείξει τα δασαρχεία, ενώ, σε όσους δεν έχουν, θα τους παρέχει ο ΦΟΔΣΑ.

Η διάθεση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων θα χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, σε συνεργασία με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες στη Voria.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση