Η Ινδία πληρώνει αδρά για τη δημιουργία νέων δασών

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής Αλλαγής της Ινδίας Πρακάς Τζαβαντεκάρ ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια επενδύσεων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων δασών.

Στο παρελθόν η Ινδία έχει υποστεί ανεξέλεγκτη αποψίλωση δασών, η οποία κατέστρεψε πολλά ενδιαιτήματα άγριας ζωής και μείωσε την παραγωγικότητα του εδάφους, καθώς και την απορρόφηση άνθρακα.

«Η δασική μας κάλυψη θα αυξηθεί δραματικά και θα πετύχουμε το στόχο μας για την άνοδό της στο 33%, και, πιο σημαντικά, θα δημιουργηθεί μία δεξαμενή άνθρακα 2,5 δισεκατομμυρίων τόνων», δήλωσε ο Τζαβαντεκάρ.

Σε αντίθεση με την τυπική αναδάσωση, όπου τα δέντρα φυτεύονται σε εδάφη που είχαν πρόσφατα δάση, το σχέδιο της Ινδίας είναι η χρήση εδάφους όπου δεν έχουν υπάρξει δέντρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτό το λόγο μέσω ενός νεοσύστατου ταμείου, με στόχο την αύξηση της δασικής κάλυψης από 21,34% σε 33%.

Ωστόσο, τόσο επιστήμονες όσο και κυβερνητικά στελέχη έχουν εκφράσει ανησυχία για την ικανότητα της χώρας να προφυλάσσει και να διαχειρίζεται τα δάση της.

«Δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το πώς η κυβέρνηση θα αναπτύξει αυτά τα νέα δάση. Σκοπεύει να εκκενώσει πληθυσμούς τους για την ανάπτυξη νέων δασών; Αν ναι, τότε πώς επετράπη να καταστραφούν τα δάση εξ αρχής;», δήλωσε ο Ινδός γεωλόγος Σριντάρ Ραμαμούρτι.

Τα χρήματα για το έργο θα προέλθουν από τέλη που έχουν καταβάλει εταιρείες για τη χρήση δασικών εκτάσεων από το 2006. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επιτρέψει τη χρήση 3,2 εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους «για μη-δασικούς σκοπούς» από το 1980.

Η Κάτω Βουλή του ινδικού κοινοβουλίου έχει ήδη περάσει το μέτρο και η έγκριση του νομοσχεδίου επαφίεται τώρα στην Άνω Βουλή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση