Η Κίνα εκμεταλλεύεται το λιώσιμο των πάγων για... εμπορικούς λόγους

 

Η Κίνα ενθαρρύνει τα πλοία της να ακολουθούν την αρκτική διαδρομή, ώστε να μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό, γεγονός που γίνεται δυνατό λόγω της τήξης των πάγων από την κλιματική αλλαγή.

Η ασιατική χώρα συγκεκριμένα εξετάζει τη δυνατότητα των πλοίων της να ακολουθούν το Βορειοδυτικό Πέρασμα μέσα από τον Αρκτικό Ωκεανό.

Η απόφαση λήφθηκε ως εμπορική τακτική και ως ένας τρόπος εκμετάλλευσης της τήξης των πάγων στην περιοχή, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα κινεζικά συμφέροντα στον τομέα της εξόρυξης σημειώνουν σημαντική ανάπτυξη στις πολικές περιοχές, με τη χώρα να έχει γίνει πλέον ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Γροιλανδίας και να έχει πραγματοποιήσει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ισλανδία.

Για αυτό το λόγο, η Κίνα αναζητά τρόπους ώστε να καταστήσει πιο γρήγορες και οικονομικές τις ταξιδιωτικές διαδρομές για τις επιχειρήσεις της. Για παράδειγμα η απόσταση ταξιδιού από τη Σαγκάη στο Αμβούργο της Γερμανίας μέσω της διαδρομής στον Αρκτικό Ωκεανό, είναι 2.800 μίλια μικρότερη από τη διαδρομή μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Αυτό το μήνα, η Υπηρεσία Ναυτικής Ασφάλειας της Κίνας εξέδωσε έναν οδηγό που περιλαμβάνει μια ακριβή περιγραφή της διαδρομής που ξεκινά από τις βόρειες ακτές της Βόρειας Αμερικής στον βόρειο Ειρηνικό.

Η διαδρομή αυτή θα αλλάξει σημαντικά τις θαλάσσιες μεταφορές, με μεγάλες επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο, την παγκόσμια οικονομία, τη ροή κεφαλαίων και τη χρήση των πόρων, αναφέρουν οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας.

Η πλειοψηφία των περιοχών στο Βορειοδυτικό Πέρασμα είναι εντός της επικράτειας του Καναδά, οι αξιωματούχοι του οποίου επισημαίνουν ότι δεν υφίσταται άμεσο δικαίωμα διέλευσης στα ύδατα της χώρας και ότι διατηρούν το απόλυτο δικαίωμα ρύθμισης της πλοήγησης όλων των σκαφών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση