Η Καμάρα θα «μιλήσει» για τους ρύπους στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Συλλογή πολλών δειγμάτων σκόνης και στερεών επικαθίσεων από την Αψίδα του Γαλερίου, γνωστή κυρίως ως «Καμάρα», πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαπιστωθεί η φθορά του μνημείου της πόλης από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Υπάλληλος της Εφορίας Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης, με τη χρήση καλαθοφόρου οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανέβηκε στο μνημείο για να πάρει από διαφορετικά ύψη το απαραίτητο υλικό.

kamara10 (600 x 450)

kamara6 (600 x 338)

Εξαιτίας του προβληματισμού της Εφορίας Αρχαιοτήτων σχετικά με τη διατήρηση του μνημείου βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την αποτίμηση της φθοράς του σε σχέση με τη διαχρονική εξέλιξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, μέσω της διερεύνησης του ρυθμού αλλοίωσης της ανάγλυφης διακόσμησης της Αψίδας.

«Σκοπός μας είναι να γίνουν αναλύσεις προκειμένου να έχουμε μια συνολική εικόνα, σε τι βάθος έχει προχωρήσει η φθορά του μνημείου αλλά και σε τι βαθμό σχετίζεται αυτή με την ατμοσφαιρική ρύπανση της χώρας», επισήμανε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, η διευθύντρια του εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωσταντινή Σαμαρά.

kamara3 (600 x 338)

Σύμφωνα με την κα. Σαμαρά, η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει παντοιοτρόπως τα μνημεία. Η επιβάρυνση και η φθορά του μνημείου είναι διαχρονική. Η μαρμάρινη επιφάνειά του προσροφά τους ρύπους από την ατμόσφαιρα, αυτοί μετατρέπονται σε οξέα και τελικά το μάρμαρο γίνεται γύψος, ένα υλικό που είναι σαθρό και το οποίο απομακρύνεται με τον άνεμο και τη βροχή. Έτσι, σιγά-σιγά αλλά σταθερά, αλλοιώνεται το μνημείο.

«Με τη συλλογή δειγμάτων σκόνης και στερεών επικαθίσεων θα μπορέσουμε να κάνουμε χημικές αναλύσεις για να δούμε την επιβάρυνση αλλά και τη φθορά του μνημείου μέσα στον χρόνο», υπογράμμισε η κα. Σαμαρά.

Τα δείγματα θα αναλυθούν εντός δυο ετών και αναμένεται να φωτίσουν περισσότερο την έρευνα των αρχαιολόγων και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου για τη διαχρονική επιβάρυνση του μνημείου από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

kamara4 (600 x 338) kamara8 (600 x 338)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση