Η «καρδιά» της Κατερίνης άρχισε να πρασινίζει

Περισσότερα από 300 δένδρα θα κάνουν «πράσινη» την πλατεία Δημοκρατίας στην Κατερίνη. Mε την έναρξη της πρώτης φάσης των δενδροφυτεύσεων η οποία περιλαμβάνει 45 συνολικά δένδρα  (φλαμουριές, μουριές, κουκουναριές, πεύκο, κερλετέριες, ελιά, κυπαρίσσι, σφενδάμια, αριά κ.α.) συνεχίζονται οι εργασίες που υλοποιεί η δημοτική αρχή για την ανάπλαση και ουσιαστική αναβάθμιση, της αστικής αυτής περιοχής, στην καρδιά της Κατερίνης.

«Η πρώτη φάση των δενδροφυτεύσεων στην πλατεία Δημοκρατίας, σηματοδοτεί την συνέχεια των παρεμβάσεων μας, για τη δημιουργία στην "καρδιά" της Κατερίνης ενός καταπράσινου χώρου αναψυχής. Παράλληλα με τα δέντρα που υφίστανται, τα οποία αξιοποιούνται πλήρως, καθώς και με το σύνολο των στοχευμένων παρεμβάσεων, που θα επακολουθήσουν, εργαζόμαστε συστηματικά, προκειμένου έως την άνοιξη του 2018 να παραδώσουμε στον Δήμο, στην πόλη, στα παιδιά μας ένα καταφύγιο αναψυχής για όλους», είπε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.

Στο πλαίσιο της άμεσης συμμετοχής των πολιτών, ιδιωτών, σχολείων, φορέων, θα δοθεί η δυνατότητα να υιοθετήσουν ή να  αγοράσουν μεμονωμένα δέντρα. Ήδη η σχετική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, με τον δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, να γίνεται συμβολικά ο δωρητής του πρώτου δέντρου που φυτεύτηκε στο χώρο της πλατείας.

κατ (600 x 450)

Όπως είναι γνωστό, ήδη υλοποιήθηκαν στην πλατεία χωματουργικές εργασίες, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου, η Κατερίνη αναμένεται να αποκτήσει έναν ακόμη σημαντικό πνεύμονα πρασίνου – αναψυχής έκτασης 16 στρεμμάτων, καθώς  και μια νέα πρότυπη αστική περιοχή, στην καρδιά της πόλης.

Σύμφωνα με τον δήμο Κατερίνης, το σχέδιο ανάπλασης επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική διαμόρφωση, στο σχέδιο φύτευσης τόσο της πλατείας, όσο και του χώρου στάθμευσης, καθώς και στην πρόταση φωτισμού.

Παράλληλα, έχουν μελετηθεί οι θέσεις του ήλιου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και τα σημεία σκίασης, αξιοποιούνται πλήρως τα υφιστάμενα δέντρα, ενώ στο πάρκο διαμορφώνονται ευχάριστες διαδρομές, χώροι κίνησης και στάσης με φιλοπεριβαλλοντικά υλικά.

κατ3 (600 x 450)

Μεταξύ άλλων προβλέπονται πεζοδρομήσεις, φωτισμός και φύτευση δέντρων σε απόλυτη αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο, παιδική χαρά, όργανα εκγύμνασης εξωτερικού χώρου, τουαλέτες για παιδιά (μέσα από την περίφραξη) και ενήλικες (έξω από την περίφραξη), αποδυτήρια κ.α.

Νοτιοανατολικά της πλατείας, σχεδιάζεται η δημιουργία ανοικτού βοτανικού κήπου 1.200 τ.μ., με φυτά της περιοχής και ευρύτερα του ελληνικού χώρου. Tαυτόχρονα, μία κατασκευή εσωτερικού βοτανικού κήπου (300 τ.μ. από τα 1200 τ.μ.), με ανάπτυξη φυτών από όλο τον κόσμο, η οποία θα ανοίγει (γυάλινη οροφή κατά το 2/3 και στα πλάγια γυάλινη επιφάνεια), τους καλοκαιρινούς μήνες και θα μπορεί κανείς να βλέπει πώς εξελίσσονται.

Τέλος, σχεδιάζεται η δημιουργία και τοποθέτηση ενός (τεράστιου μεγέθους) έργου τέχνης.

Επιπλέον στοιχεία ταυτότητας της ανάπλασης:

Η κίνηση των πεζών εντός της πλατείας θα γίνεται ευθέως και διαγωνίως, με διαδρόμους σε σχήμα καμπύλης, προκειμένου ο πεζός να έχει την ευχέρεια κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις.

Στην οδό Αγίας Λαύρας αποκαθίσταται η κίνηση των πεζών μέσα στο χώρο της πλατείας. Από την είσοδο της πλατείας στην οδό Δ. Αρεοπαγίτου, η Αγίας Λαύρας συνεχίζει ως πεζόδρομος μέσα στο χώρο της πλατείας και στο χώρο του πάρκινγκ έως τον ημικόμβο στην οδό Τερζοπούλου.

Στόχος είναι η ανάπλαση να γίνει σε όλο το μήκος της οδού Αγίας Λαύρας με κοινά χαρακτηριστικά δεντροφύτευσης και ηλεκτροφωτισμού έως το τέλος της οδού, για να συνδέεται με τη νέα πλατεία.

Επιπλέον, δημιουργείται πεζόδρομος από την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου έως την Τερζοπούλου στο δυτικό άκρο της πλατείας, στον οποίο θα επιτρέπεται η πρόσβαση από και προς το χώρο στάθμευσης, με ηλεκτρονικά μέσα μόνο στους μόνιμους κατοίκους και εφόσον διαθέτουν νόμιμο χώρο στάθμευσης.

Παραμένει ο δημοτικός χώρος στάθμευσης, τον οποίο διαχειρίζεται η Δημοτική Επιχείρηση Πάρκινγκ (δίπλα από τον κινηματογράφο Ευκαρπίδη) και δημιουργείται ως συνέχεια στο όλο πάρκο ένα τεράστιο δάσος, με τρόπο ώστε να προκύπτει ένα ενιαίο, αρμονικό σχέδιο με την πλατεία.

Στο κέντρο της πλατείας δημιουργείται ένας χώρος πρασίνου 752 τ.μ. με τα φυλλοβόλα δέντρα που υφίστανται, καθώς και με άλλα που θα φυτευτούν. Προβλέπεται επίσης, η φύτευση δυο μεγάλων δέντρων (έλατα), για την περίοδο των Χριστουγέννων, στην είσοδο από την πλευρά της οδού Αγίας Λαύρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δημιουργείται ένας μεγάλος, ενδιαφέρων χώρος νερού – σιντριβάνι 162 τ.μ. νοτιοανατολικά της πλατείας, ενώ γενικότερα το στοιχείο νερού θα είναι έντονο, καθώς έχει προβλεφθεί και η φύτευση δέντρων, στα επιπλέον στοιχεία του νερού που έχουν σχεδιαστεί π.χ. στο εσωτερικό των λιμνών.

Ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων: Προβλέπονται συγκεκριμένοι χώροι, ομοιόμορφα σχεδιασμένοι, καλαίσθητοι, στις τρεις οδούς που υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην οδό 25ης Μαρτίου προβλέπεται διαπλάτυνση των πεζοδρομίων απέναντι από την πλατεία, με δεντροφύτευση και μόνο σε εκείνη την κατεύθυνση θα επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Μεταφέρεται η στάση των αστικών λεωφορείων. Θα κατασκευαστεί ένα διάφανο στέγαστρο, προκειμένου να προστατεύονται οι επιβάτες από τις καιρικές συνθήκες και ένας κομψός μικρός χώρος για διευκόλυνση των  τουριστών.

Μεταφέρονται τα δύο υφιστάμενα περίπτερα που βρίσκονται στην οδό 25ης Μαρτίου προς το εσωτερικό της πλατείας σε νέες θέσεις και με νέες προδιαγραφές κατασκευής, προκειμένου να εντάσσονται αρμονικά στο ύφος της πλατείας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.