Η κλιματική αλλαγή απειλεί έργα τέχνης στους βράχους σπηλαίων

Τα έργα τέχνης που είναι χαραγμένα σε βράχους και διατηρήθηκαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια καταστρέφονται από την κλιματική αλλαγή.

Η διάβρωση των ακτών, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι κυκλώνες είναι μεταξύ των ακραίων καιρικών φαινομένων που προβλέπεται να ενταθούν με την παγκόσμια υπερθέρμανση. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί προειδοποιούν τώρα ότι έχουν ήδη γίνει σοβαρές ζημιές.

Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Flinders στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας πραγματοποιήθηκε ως αντίδραση στην έκτη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change- IPCC) η οποία προειδοποίησε για μια «πιθανή» αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας άνω του 1,5 C, που θα φέρει περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ορισμένες από τις αλλαγές είναι πλέον αναπόφευκτες και «μη αναστρέψιμες» αναφέρεται στην έκθεση.

Ο δρ Ντάριλ Ουέσλι, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας ανέλυσε την καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Μόνικα, ένας από τους ισχυρότερους τροπικούς κυκλώνες στη χώρα, ο οποίος προκάλεσε καταστροφές στη Γη του Άρνεμ το 2006, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Ξερίζωσε τα μισά δέντρα σε μια περιοχή πλάτους 50 χιλιομέτρων, ρίχνοντας μερικά σε χώρους με έργα τέχνης σε βράχους καταστρέφοντάς τα. Μετά από αυτό, ήρθαν πυρκαγιές, που έγινε πιο έντονες λόγω του θερμικού φορτίου που άφησε πίσω του.

Τα έργα είναι συχνά ζωγραφισμένα σε ψαμμίτη, που απορροφά πολύ νερό. Η θερμότητα από τις φωτιές εξαπλώνει το νερό, εκρήγνυται ο βράχος και οι τοιχογραφίες καταστρέφονται. Ο αρχαιολόγος είπε ότι μια σειρά περιβαλλοντικών και ανθρώπινων παραγόντων ήδη αλλοιώνουν την τέχνη στους βράχους και ότι έχουν καταγραφεί αλλαγές τα τελευταία 56 χρόνια.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί έργα τέχνης στους βράχους σπηλαίων και αρχαιολογικούς χώρους

Είτε χάνονται από καταστροφικές πυρκαγιές, ερημοποίηση, άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω διάβρωσης των ακτών, οι αρχαιολογικοί χώροι θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των ερευνητών και των διαχειριστών πολιτιστικών τοποθεσιών για το πως σημαντικοί τόποι κληρονομιάς έχουν επιβιώσει από προηγούμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις και ακραίες κλιματικές αλλαγές.

Πηγή: Lifo.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση