του Νίκου Αβουκάτου
Ένα γλυκός και ιδιαίτερα δημοφιλής καρπός, το σύκο, κτυπήθηκε, και αυτός, από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Στην Εύβοια, τη μεγαλύτερη παραγωγό σύκου της χώρας, η περυσινή χρονιά ήταν από τις πιο καταστροφικές.
Οι επαναλαμβανόμενες βροχές το περασμένο καλοκαίρι (ιδίως το εφιαλτικό δεκαήμερο από 25 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου), πριν τη συλλογή του σύκου από τους παραγωγούς των περιοχών Κύμης και Ταξιάρχη, κατέστρεψαν τη σοδειά: η απώλεια παραγωγής έφτασε το 75%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξε ακόμη και το 100%.
«Η ζημιά είναι μεγάλη, με σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Το σύκο είναι ένας ευαίσθητος καρπός και οι βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει σαν μαρμελάδα», εξήγησε η Ουρανία Μουσέτη, παραγωγός και ιδιοκτήτρια οικοτεχνίας στον Ταξιάρχη της Βόρειας Εύβοιας.
«Η περυσινή χρονιά ήταν η χειρότερη, η πιο καταστροφική. Χάσαμε τον πρωτολάτη του σύκου, δηλαδή την πρώτη παραγωγή, αυτό που λέμε το μεγάλο σύκο», υπογράμμισε η κα. Μουσέτη.
Σχεδόν ολοσχερής ήταν η καταστροφή στην Κύμη. Στη συγκεκριμένη περιοχή, περίπου 700 οικογένειες απασχολούνται με την καλλιέργεια του συγκεκριμένου καρπού και το εισόδημά τους κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ.
Ο Κωνσταντίνος Καραβασίλης, έμπορος και ιδιοκτήτης συσκευαστηρίου ξηρών σύκων, σημείωσε απογοητευμένος ότι «όλα όταν έτοιμα για τη συλλογή του καρπού αλλά οι βροχές μας πρόλαβαν».
Τα ξηρά σύκα εξάγονται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, την Αυστραλία μέχρι και τον Καναδά και από την πώληση τους στηρίζονται οι τοπικές οικονομίες.
Οι παραγωγοί σύκου της Εύβοιας αναμένουν η φετινή χρονιά να καλύψει τις οικονομικές ζημιές του περασμένου καλοκαιριού.