Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την καλλιέργεια της ελιάς

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την καλλιέργεια της ελιάς, υποστήριξε από το βήμα εκδήλωσης, στο πλαίσιο της έκθεσης DETROP BOUTIQUE, που ολοκληρώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, ο Δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης, διευθυντής του κέντρου ελιάς και ελαιολάδου Κρίνος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College.

Ο δρ. Γκέρτσης μίλησε σε ημερίδα για την ευφυή γεωργία, η οποία στην προκειμένη περίπτωση αφορούσε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα καλλιέργειας, που εφαρμόζεται στους ελαιώνες της ομάδας παραγωγών της YANNI’S OLIVE GROVE στην Χαλκιδική.

Ο ίδιος επισήμανε πως το τοπίο στο θέμα της καλλιέργειας της ελιάς αλλάζει διεθνώς, καθώς αυξάνονται οι πυκνές φυτεύσεις σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Αργεντινή κα, ενώ γενικά στην ελιά αυξάνεται ο ανταγωνισμός διεθνώς.

Παράλληλα, τόνισε πως τα υποπροϊόντα της ελιάς δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς.

Το κέντρο ελιάς Κρίνος καλύπτει ανάγκες και ενισχύει δραστηριότητες στον χώρο της ελιάς και παραγωγής ελαιολάδου στη χώρα μας. Στόχος του είναι η προώθηση της έρευνας σε αειφορικές πρακτικές στα συμβατικά και στα νεότερα συστήματα καλλιέργειας ελιάς με τη χρήση γεωργίας ακριβείας. Ακόμη, στις επιδιώξεις του είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα και υποπροϊόντα της ελιάς.

Προς την κατεύθυνση αυτή, κατά τον κ. Γκέρτση, επιδιώκεται η μείωση του κόστους παραγωγής με μηχανική συγκομιδή και παράλληλα η σταδιακή εμπέδωση του ότι το ελαιόλαδο δεν πρέπει να πωλείται με το λίτρο, αλλά με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Στο πεδίο της τυποποίησης του ελαιολάδου, γίνεται όλο και πιο απαραίτητη η εκτίμηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, το οποίο προκύπτει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής και η αναγραφή του στη συσκευασία. Στο ίδιο πλαίσιο μπαίνει και η αποτύπωση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών της ελιάς και η αναγραφή τους στην ετικέτα, γεγονός που θα προσδώσει επιπρόσθετη προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

Το κέντρο ελιάς Κρίνος του κολεγίου Περρωτής είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανάδειξη της οικονομικής προστιθέμενης αξίας του ελαιολάδου. Επίσης, παρέχει υπηρεσίες, όπως φυσικοχημικές αναλύσεις, συμβουλευτική εκπαίδευση και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στον κλάδο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση