Ορισμένες από τις μεγαλύτερες περιοχές καλλιέργειας τσαγιού στον κόσμο θα είναι οι χειρότερα πληγείσες από ακραίες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με έκθεση της της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid.
Οι αποδόσεις των καλλιεργειών άρα και η ένταση της γεύσης του τσαγιού είναι πιθανό να μειωθούν κατά πολύ τις επόμενες δεκαετίες εάν η κλιματική καταστροφή συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό της.
Πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες και καταιγίδες είναι πιθανό να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις περιοχές που καλλιεργείται τσάι σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρει η έκθεση.
Στην Κένυα, η οποία παράγει σχεδόν τη μισή ποσότητα του όγκου του τσαγιού, που καταναλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η περιοχή της καλλιέργειας θα μειωθεί κατά περισσότερο από ένα τέταρτο έως το 2050, ενώ περίπου το 39% των περιοχών με συνθήκες καλλιέργειας μεσαίας ποιότητας αντιμετωπίζουν ολική καταστροφή, σύμφωνα με την έκθεση.
Ακόμα και πριν εξαλειφθούν οι φυτείες τσαγιού, ωστόσο, όσοι καταναλώνουν τσάι ενδέχεται να παρατηρήσουν αλλαγές στη γεύση. Οι επιπτώσεις των πλημμυρών και οι αυξημένες βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές, που καλλιεργείται τσάι, φαίνεται πως θα αλλάξουν τις λεπτές γεύσεις του φύλλου τσαγιού και ενδεχομένως θα μειώσουν τα οφέλη για την υγεία.
Η υπερχείλιση ποταμών μπορεί να εξαλείψει τα οικολογικά στοιχεία, που προκαλούν το φυτό να απελευθερώσει χημικές ουσίες, οι οποίες με τη σειρά τους ενισχύουν τη γεύση του τσαγιού και δημιουργούν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του.
Αυτές οι αρωματικές ενώσεις, που ονομάζονται δευτερογενείς μεταβολίτες, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αραιώνονται όταν το φυτό λαμβάνει πολύ νερό, με αποτέλεσμα να παράγει φύλλα χαμηλότερης ποιότητας και λιγότερο νόστιμο τσάι.
Η Kat Kramer, επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής στην Christian Aid, είπε ότι η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει αλλαγές με αποτέλεσμα να «χάσουμε τις λεπτές αποχρώσεις της γεύσης, τα πράγματα που κάνουν το τσάι τόσο ξεχωριστό. Είναι σαν να αφαιρείτε τα βότανα και τα μπαχαρικά από μια συνταγή. Δεν θα έχει τον ίδιο πλούτο γεύσης».
Οι περιοχές καλλιέργειας τσαγιού στην Ινδία, την Κίνα και τη Σρι Λάνκα ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν, σύμφωνα με την έκθεση.
Την ίδια ώρα το τσάι αποτελεί έναν σημαντικό εργοδότη, με περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα στον τομέα μόνο στην Αφρική. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια τσαγιού ανέφεραν ότι πολλοί νέοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τις φυτείες τσαγιού, κάτι που προκαλεί ανησυχίες για το μέλλον της παραδοσιακής καλλιέργειας.
Ο Richard Koskei, 72 ετών, ένας αγρότης τσαγιού από το Kericho στα δυτικά υψίπεδα της Κένυας, δήλωσε στους ερευνητές της έκθεσης πως «Για γενιές έχουμε καλλιεργήσει προσεκτικά το προϊόν μας και είμαστε περήφανοι που το τσάι που καλλιεργούμε εδώ είναι το καλύτερο στον κόσμο.
»Αλλά η κλιματική αλλαγή αποτελεί πραγματική απειλή για εμάς. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πια τις εποχές. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι βροχοπτώσεις είναι περισσότερο ακανόνιστες, συνοδεύονται συχνότερα από ασυνήθιστο χαλάζι και μεγαλύτερες εποχές ξηρασίες, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν».
Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε 126.000 τόνους τσαγιού το 2017, εκ των οποίων 62.000 τόνοι προέρχονταν από την Κένυα, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα μαύρου τσαγιού στον κόσμο.
Η Christian Aid ζητά από τον Μπόρις Τζόνσον να συνάψει μια συμφωνία, που θα ενισχύσει την μείωση των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων, στη σύνοδο κορυφής του Cop26 που θα φιλοξενηθεί στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.
Η φιλανθρωπική οργάνωση καλεί επίσης τις πλούσιες χώρες να παρέχουν στις φτωχές περιοχές οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Πηγή: Lifo.gr, με πληροφορίες του Guardian