Αφρική: Η κλιματική αλλαγή φέρνει μουσώνες σε μια από τις πιο ξηρές περιοχές

Η κλιματική αλλαγή συνδέεται συχνά με κύματα καύσωνα και θερμές θερμοκρασίες, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι μία από τις ξηρές περιοχές της Αφρικής, το Σαχέλ, αναπτύσσει πολύ πιο υγρές καιρικές συνθήκες.

Η περιοχή εκτείνεται σε πολλαπλές χώρες και θεωρείται μεταβατική ζώνη μεταξύ της ερήμου Σαχάρας και των πιο υγρών περιοχών προς νότο, και η ίδια είναι επιρρεπής σε υπερβολική ξηρότητα. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή ίσως προκαλέσει περιοδικούς μουσώνες στην περιοχή.

Το Σαχέλ εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως το Σουδάν. Τουλάχιστον οκτώ μήνες του έτους είναι ξηροί, και κατά την υγρή περίοδο σημειώνονται μόνο μεταξύ 100 και 200 χιλιοστών βροχής. Οι συνθήκες αυτές όμως ίσως αλλάξουν αν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 με 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον Γιάκομπ Σέβε του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Κλιματική Έρευνα και τον Άντερς Λέβερμαν των Πανεπιστημίων Πότσνταμ και Κολούμπια.

Δεκάδες προσομοιώσεις υπολογιστών έδειξαν ότι αυτή η περιοχή του κόσμου μπορεί να γίνει πιο υγρή υπό την κλιματική αλλαγή και οι επιστήμονες εξέτασαν τις προσομοιώσεις που δείχνουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Οι ερευνητές εντόπισαν έναν μηχανισμό ενίσχυσης που θα μπορούσε να εντείνει τον νέο μουσώνα, καθώς περισσότερο νερό εξατμίζεται από τους θερμότερους ωκεανούς και έπειτα πέφτει στη γη.

Οι περιοχές που συνορεύουν με την έρημο Σαχάρα στο Μάλι, το Τσαντ και το Νίγηρα μπορεί να βιώσουν την ίδια βροχή με την κεντρική Νιγηρία ή το βόρειο Καμερούν. Οι βροχοπτώσεις ίσως ωφελήσουν σε κάποιους τομείς το Σαχέλ, αλλά οι δύο ερευνητές πιστεύουν ότι η προσαρμογή στην αλλαγή του καιρού θα είναι δύσκολη για την περιοχή, που έχει αντιμετωπίσει αστάθεια και πόλεμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση