Η κλιματική αλλαγή πιέζει τις τράπεζες

Οι τράπεζες νιώθουν τις υψηλές θερμοκρασίες της κλιματικής αλλαγής στο Νταβός. Η κλιματική αλλαγή είναι το κύριο θέμα στη φετινή συνάντηση των ελίτ και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται στο επίκεντρο. Ομως, η απαίτηση των ρυθμιστικών αρχών να διαχειριστούν οι τράπεζες τους κινδύνους από την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πολύ πιο επώδυνη.

Είναι το πλέον ακανθώδες ερώτημα, το πώς θα συμπεριλάβουν τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή στις αποφάσεις τους για τις χορηγήσεις πιστώσεων. Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις έχουν σχετικά μικρές ανάγκες χρηματοδότησης αλλά είναι αναγκασμένες να αναχρηματοδοτούν τακτικά τα δάνειά τους. Ηδη πολλά από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Standard Chartered, έχουν διακόψει τις χορηγήσεις πιστώσεων σε νέα σχέδια που εμπεριέχουν χρήση του άνθρακα. Την ίδια στιγμή, όμως, πολλά στελέχη τραπεζών εκφράζουν δημοσίως την άποψη πως δεν οφείλουν οι τράπεζες να αποτελέσουν τον μοχλό που θα οδηγήσει τα πράγματα προς τη νέα κατάσταση. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Μάικ Κόρμπατ, διευθύνοντος συμβούλου της Citigroup, ο οποίος μιλώντας στο Breakingviews τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αποτελέσει η τραπεζική βιομηχανία την αιχμή του δόρατος που θα εξαναγκάσει τους άλλους σε αλλαγή συμπεριφοράς».

Γίνεται, πάντως, όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστεί κανείς μια τέτοια θέση. Οι ρυθμιστικές αρχές απαιτούν όλο και πιο πιεστικά να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή ως έναν μεγάλο οικονομικό κίνδυνο που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υπολογίσουν ποσοτικά.

Η Τράπεζα της Αγγλίας σχεδιάζει να υποβάλει τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές της χώρας σε τεστ αντοχής σε πλήγματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Ανώτερο στέλεχος τράπεζας άλλης εθνικότητας δήλωσε στο Breakingviews ότι σχεδιάζει να διεξαγάγει ανάλογους ελέγχους. Μια δοκιμασία του χαρτοφυλακίου των τραπεζών στους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή παρουσιάζει διάφορες δυσκολίες. Πρώτα απ’ όλα καλεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να φανταστούν βιβλικές καταστροφές που δεν έχει γνωρίσει ποτέ έως τώρα ο σύγχρονος κόσμος. Και δεύτερον, ο πρακτικός αντίκτυπος που έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις γίνεται αντιληπτός σταδιακά, αλλά οι χρηματαγορές μπορεί να προσαρμοστούν απότομα και βίαια, ιδιαιτέρως όταν οι κυβερνήσεις αλλάζουν αιφνιδιαστικά την πολιτική τους. Ενώ, όμως, ορισμένες τράπεζες και επενδυτικές μπορεί να αποφεύγουν εφεξής τις προβληματικές επενδύσεις, δεν πρόκειται να εξαφανιστούν οι μετοχές και τα ομόλογα βιομηχανιών με μεγάλες εκπομπές καυσαερίων. Σε συνέδριο που διοργάνωσε το Breakingviews την περασμένη εβδομάδα, η Σάρα Μπρίντε, υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας, τόνισε πως «το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ο καθρέφτης της πραγματικής οικονομίας και θα αντανακλά εφεξής τους κινδύνους».

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση