Η κλιματική αλλαγή ρήμαξε και την ορεινή πατάτα Αρχαγγέλου

του Νίκου Αβουκάτου

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή της χώρας μας γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς: περίπου το 70% της φετινής παραγωγής της ορεινής πατάτας Αρχαγγέλου σάπισε στο χωράφι από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις που έπληξαν το περασμένο καλοκαίρι το βόρειο τμήμα της Πέλλας.

Η καταστροφή της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι κάτι παραπάνω από σημαντική και αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για την τοπική οικονομία της περιοχής.

«Οι αγρότες καταστράφηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι βροχοπτώσεις που διήρκεσαν από τα μέσα Ιουνίου έως και τις περισσότερες ημέρες του Ιουλίου, ήταν ένα καιρικό φαινόμενο πρωτοφανές για την περιοχή μας με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη οικονομική ζημιά», λέει στη Greenagenda.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαγέλλου Διονύσης Δρένος.

Η πατάτα και το κεράσι είναι τα δυο βασικά προϊόντα της περιοχής και με τις δύο αυτές καλλιέργειες καλύπτονται οι οικονομικές ανάγκες των κατοίκων του Αρχαγγέλου, του δήμου Αλμωπίας. Οι παρατεταμένες βροχές προκάλεσαν μεγάλη ζημιά και στα κεράσια.

Το μέγεθος της καταστροφής εκτιμάται ότι είναι αρκετά μεγάλο, αφού δεν καλύφθηκαν ακόμη και τα έξοδα της καλλιέργειας. «Εξαιτίας της μειωμένης σοδειάς η τιμή της πατάτας ανέβηκε 0,45 ευρώ από τον παραγωγό, ενώ στα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ πωλείται πάνω από 1 ευρώ», λέει ο κ. Δρένος.

Στο Αρχάγγελο η ετήσια παραγωγή πατάτας κυμαίνεται από 3,5 έως 4,5 χιλιάδες τόνους. Όμως η φετινή σοδιά έφθασε μόνον τους 1.500 τόνους.

Σύμφωνα με τον Συμεών Μαρνασίδη, Γεωπόνο-Αναπληρωτή προϊστάμενο φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας, εξαιτίας των ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων με τις παρατεταμένες καλοκαιρινές βροχές, ευνοήθηκε η μετάδοση της ασθένειας του περονόσπορου στα φυτά της πατάτας, γεγονός που προκάλεσε πρόωρη μάρανση και ξήρανσή τους. Επιπλέον, οι ψεκασμοί που ήταν αναγκαίοι έγιναν με μεγάλη δυσκολία στα χωράφια λόγω της κατάστασης του εδάφους και δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Πηγή φωτογραφιών: patataarxaggelou.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση