Η Κομισιόν «έθαψε» σχέδιο απαγόρευσης τοξικών ουσιών - «Νίκη των λόμπι της χημικής βιομηχανίας»

Τον περασμένο Απρίλιο, η Κομισιόν παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο για την απαγόρευση επικίνδυνων για την υγεία και το περιβάλλον χημικών ουσιών από καταναλωτικά προϊόντα έως το 2030.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε ένα επικριτικό δημοσίευμα εναντίον των Βρυξελλών, η πρωτοφανής αυτή απόπειρα μεταρρύθμισης πρόκειται να «θαφτεί».

Η μεταρρύθμιση αυτή θα ερχόταν στο πλαίσιο της στρατηγικής μηδενικής ρύπανσης του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου, περιλαμβάνοντας μια κομβική αναθεώρηση του κανονισμού REACH της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση υποτίθεται ότι θα παρουσιαζόταν αρχικά πριν από το τέλος του έτους και στη συνέχεια μετατέθηκε για την άνοιξη του 2023. Πλέον, αναβλήθηκε εκ νέου για το τέλος του 2023 με απόφαση που πάρθηκε εχθές από το Σώμα των Ευρωπαίων Επιτρόπων.

Στο πλαίσιο αυτό, εν αναμονή των ευρωεκλογών το 2024, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα εξαρτηθεί από τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Με αυτή την απαράδεκτη αναβολή, η Επιτροπή βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της μεταρρύθμισης του REACH», λέει στη γαλλική εφημερίδα η Βελγίδα ευρωβουλευτής με τους σοσιαλδημοκράτες, Μαρία Αρένα.

«Τα λόμπι της χημικής βιομηχανίας κέρδισαν», είπε η Αρένα, η οποία ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, κατέθεσε τον Ιούλιο του 2020 ψήφισμα υπέρ της αναθεώρησης.

«Το μήνυμα είναι πλέον σαφές. Τα κέρδη της χημικής βιομηχανίας είναι πιο σημαντικά από την υγεία των Ευρωπαίων. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα μείνει στην ιστορία ως η Ευρωπαϊκή Τοξική Συμφωνία!», κατέληξε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση