Η Κομισιόν ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση επί του νόμου Χατζηδάκη για τις Natura

Η Κομισιόν θα προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα του «νόμου Χατζηδάκη» για τις περιοχές Natura, σύμφωνα με την Οδηγία για τις Μελέτες Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την Οδηγία για τους Οικοτόπους και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τονίζει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, σε σχετικό ερώτημα 49 ευρωβουλευτών μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Κόκκαλη.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Κομισιόν έχει μελετήσει το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση και έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις. Παράλληλα, αναφέρεται ότι επίκεινται και κυρώσεις προς την Αθήνα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την απάντηση Σινκεβίτσιους, τονίζει δηκτικά ότι  «η “πιο πράσινη κυβέρνηση της Ευρώπης” συνεχίζει να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία με πρωτοβουλίες που πλήττουν καθοριστικά το περιβάλλον, φτάνοντας σε ακρότητες όπως είναι η επί της ουσίας κατάργηση του καθεστώτος προστασίας των περιοχών Natura 2000 με τη δημιουργία υπο-περιοχών εντός τους, προκειμένου να επιτραπούν δια της πλαγιάς οι μέχρι σήμερα απαγορευμένες δραστηριότητες εξορύξεων και άλλης εκμετάλλευσης».

Η απάντηση της Κομισιόν

Απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου στην επιστολή 49 ευρωβουλευτών για το «νόμο Χατζηδάκη».​​​​​​

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρου Κόκκαλη, με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Virginijus Sinkevicius, στην επιστολή του Πέτρου Κόκκαλη και 49 άλλων βουλευτών σχετικά με τις αντιπεριβαλλοντικές προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη:

Ο Virginijus Sinkevicius, αρμόδιος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απάντησε στην επιστολή-πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρου Κόκκαλη και της Ευρωβουλευτή των Πρασινών, Γιούτα Πάολους, σχετικά με το νόμο Χατζηδάκη για «τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Σύμφωνα με την επιστολή, με το ν.4685/2020 για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», η κυβέρνηση επανέφερε την αδιαφάνεια, αναίρεσε σημαντικές δικλείδες προστασίας της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των ιδιωτικών επενδύσεων και επιτέθηκε  στο καθεστώς των περιοχών Natura 2000.
Την επιστολή συνυπέγραψαν 49 ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών.

Ο Επίτροπος Sinkevicius, για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντηση του, πως:

 • Έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο διαδικασία ελέγχου της Ελλάδας, για μη συμμόρφωση στην υποχρέωση ουσιαστικής διαβούλευσης, με ικανό χρόνο σε πολίτες, οργανώσεις και τοπική αυτοδιοίκηση για να ενημερωθούν και να διαμορφώσουν άποψη στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στις αποφάσεις που αφορούν τους ίδιους, τον τομέα ευθύνης τους, ή το γνωστικό τους αντικείμενο.
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από τον Νοέμβριο του 2019, για τη μη αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των περιοχών Natura 2000.
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως δραστηριότητες όπως είναι τα ορυχεία και η εξόρυξη υδρογονανθράκων, δεν μπορούν να έχουν εκ προοιμίου εξαίρεση από τον έλεγχο περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιοχές Natura 2000, όπως ψήφισε η κυβέρνηση με τον 4865, αφού είναι βέβαιη η σημαντική επίδραση τους στις περιοχές αυτές [βλ. Οδηγία για τους Οικοτόπους 92/43/ΕΟΚ"]. και τέλος,
 • Πως η Επιτροπή θα προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα του «νόμου Χατζηδάκη», σύμφωνα με την Οδηγία για τις Μελέτες Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την Οδηγία για τους Οικοτόπους και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Ο Πέτρος Κόκκαλης δήλωσε πως,

«Είναι  σαφές σε όλους πλην της κυβέρνησης, πως το περιβάλλον δεν είναι μία υπόθεση των ειδικών ή των λίγων, αλλά αποτελεί τη σπουδαιότερη δημόσια περιουσία, με συμβολή στη βιομηχανία του τουρισμού, στη γεωργία, την αλιεία, και κυρίως στην ευζωία και την υγεία των πολιτών. Είναι ένας πλούτος που τον δανειζόμαστε από τις μελλοντικές γενιές.  

Είναι μία περιουσία που ανήκει στους Έλληνες πολίτες και ουδείς δικαιούται να αλλάξει ‘σε μία νύχτα’, χωρίς διαβούλευση, κόντρα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, χάριν στρεβλών αντιλήψεων περί ανάπτυξης και δεδηλωμένης. Εκσυγχρονισμός του σημερινού πλαισίου δεν σημαίνει απορρύθμιση, αλλά εξέλιξη και βελτίωση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προσμονές των πολιτών.

Οι επενδύσεις που χρειάζεται η Ελλάδα, μετά και την εμπειρία βραχυπρόθεσμων και κοντόφθαλμων πολιτικών πολλών δεκαετιών, είναι οι βιώσιμες επενδύσεις, που έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο της Νέας Πράσινης Συμφωνίας, με τρόπο που το ιδιωτικό κέρδος δε θα προξενεί μακροχρόνια βλάβη σε όλους τους υπόλοιπους, αλλά αντιθέτως θα δημιουργεί νέες ευκαιρίες και καλυτερη ποιότητα ζωής για όλους.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω με κάθε τρόπο, πως δεν είναι θεσμική λειτουργία η παράκαμψη των κανόνων - εθνικών και ευρωπαϊκών - με υπουργικές αποφάσεις. Η διαφάνεια και η θεσμική λειτουργία παραμένουν το ζητούμενο και αποτελούν όρο για την προσέλκυση των μακροχρόνιων επενδυτών που θέλουμε και χρειαζόμαστε, αυτών που θα πιστέψουν στην Ελλάδα και δεν θα έρθουν απλά για μία αρπαχτή.» 

Στην επιστολή που απεστάλη στις 15 Μαΐου είχαν τεθεί τα ακόλουθα ζητήματα:

 • της χρονικά και ουσιαστικά μη επαρκούς ή νόμιμης διαβούλευσης με τους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς,
 • πως ο νόμος ψηφίστηκε από το 1/5ο των βουλευτών, λόγω της πανδημίας, λίγες μέρες προτού το κοινοβούλιο επανέλθει στην κανονική λειτουργία του
 • το γεγονός πως ο νόμος καταργεί τη διαβούλευση κατά την τροποποίηση περιβαλλοντικών αδειών κι επομένως ανοίγει παράθυρο στην εν κρυπτώ αδειοδότηση έργων
 • πως ενισχύεται η αδιαφάνεια εις βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας, αφού μεγαλώνει το εύρος των ζητημάτων που μπορούν να «λυθούν» με υπουργική απόφαση, που θα μπορεί ακόμα και να εξαιρέσει ένα έργο από τον απαραίτητο  περιβαλλοντικό έλεγχο
 • πως απειλεί το καθεστώς των περιοχών Natura 2000, υποκαθιστώντας τους Φορείς Διαχείρισης, με ένα υδροκέφαλο οργανισμό ελεγχόμενο από την εκάστοτε κυβέρνηση
 • την αυτόματη και επί της αρχής καθολική εξαίρεση δραστηριοτήτων όπως είναι τα λατομεία και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές Νatura 2000!
 • την κατάργηση της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τους δασικούς χάρτες

Η επιστολή των 49 ευρωβουλευτών:

«Εισαγωγή

Προς

Κύριο Frans Timmermans

Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο

Κύριο Virginijus Sinkevicius

Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία

Βρυξέλλες, 15 Μαρτίου, 2020

Αγαπητοί Επίτροποι,

Ο νέος Νόμος για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 05/05/2020. Το σχέδιο νόμου υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο για ψηφοφορία στις 24/04/202 με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ η χώρα βρισκόταν ακόμη σε μια πολύ αυστηρή καραντίνα λόγω COVID-19. Το Κοινοβούλιο λειτουργούσε επίσης με σημαντικούς περιορισμούς, περιορίζοντας τη συμμετοχή των βουλευτών στις Eπιτροπές και την ολομέλεια. Λόγω της πανδημίας, η δημόσια διαβούλευση ήταν επίσης πολύ περιορισμένη. Επιπλέον, τα αρχικά 82 άρθρα υπό δημόσια διαβούλευση έγιναν μέσα στο Νόμο 136.

Ο νέος Νόμος, όπως ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, περιλαμβάνει άρθρα που είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα ως προς τη νομική τους βάση στο διεθνές δίκαιο, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Ελληνικό Σύνταγμα. Επιπλέον, αποδυναμώνει τα κρίσιμα εργαλεία περιβαλλοντικής πολιτικής που θα υπονομεύσουν σημαντικά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Ελλάδα τώρα και στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 24 περιβαλλοντικές ΜΚΟ σε εθνικό επίπεδο, περισσότερες από 80 οικολογικές κινήσεις και συλλογικές αρχές ζήτησαν την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου. Επιπλέον, επιστημονικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και πολλοί άλλοι επαγγελματικοί οργανισμοί, έχουν εκφράσει τις σημαντικές επιφυλάξεις τους σχετικά με διάφορες διατάξεις του νέου Νόμου και τα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσει η εφαρμογή του. Ταυτόχρονα, δύο διαφορετικές αναφορές έχουν συλλέξει περισσότερες από 60.000 υπογραφές σε λίγες μόνο ημέρες. Την πρώτη ημέρα μετά την καραντίνα, περίπου 5.000 πολίτες διαδήλωσαν έξω από το Eλληνικό Kοινοβούλιο απαιτώντας τη διακοπή των διαδικασιών.

Σύμφωνα με την επεξηγηματική έκθεση που συνοδεύει το Νόμο που ψηφίστηκε, η περιβαλλοντική αδειοδότηση θεωρείται ως «χρονοβόρα διοικητική διαδικασία», η οποία πρέπει να συντομευθεί για την προώθηση των επενδύσεων. Για αυτόν τον λόγο, αλλά χωρίς να ορίζονται διατάξεις για αυστηρότερο και τακτικότερο περιβαλλοντικό έλεγχο, ο Νόμος υπονομεύει την όλη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και απορρύθμισης λαθών για τον εκσυγχρονισμό.

Επιπλέον, οι αλλαγές και οι καθυστερήσεις που θα επηρεάσουν σημαντικά περιβαλλοντικά εργαλεία υπό εφαρμογή (όπως η ανάπτυξη Προεδρικών Διαταγμάτων που ρυθμίζουν τη χρήση γης και τις δραστηριότητες στις περιοχές Natura 2000), θα υπονομεύσουν την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι μελλοντικές επενδύσεις θα καθυστερήσουν ή θα αποτραπούν, καθώς οι δικαστικές διαδικασίες πιθανότατα θα ξεκινήσουν για ορισμένο αριθμό έργων.

Εν συντομία, σημαντικές αποτυχίες, ζητήματα και παραδείγματα περιλαμβάνουν:

- Σε αντίθεση με τις Οδηγίες 2011/92 και 2014/52, το πνεύμα του άρθρου 191 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς δικαίου (άρθρο 6 παράγραφος 10 της Σύμβασης Aarhus), ο Νόμος ακυρώνει αποτελεσματικά τη δημόσια διαβούλευση κατά τη διάρκεια της τροποποίησης περιβαλλοντικών αδειών. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τροποποίησης και εάν οι τροποποιήσεις θεωρούνται από την αρμόδια αρχή ως ασήμαντες ή έχουν θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τότε η δημόσια διαβούλευση καταργείται.

- Ο Νόμος δίνει την ευκαιρία να παρακαμφθούν σημαντικές γνωμοδοτήσεις των Δημόσιων αρχών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων, εφαρμόζοντας μία κατά περίπτωση, ασαφή περιγραφόμενη προσέγγιση, η οποία μπορεί να αλλάξει περαιτέρω με Υπουργική Απόφαση. Αυτό παραβιάζει τόσο το πνεύμα όσο και τις διατάξεις των Οδηγιών 2011/92 και 2014/52: κανένα έργο ή δραστηριότητα δεν μπορεί εκ των προτέρων να εξαιρείται από την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ακόμη και αν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι θετικές.

- Ο Νόμος φέρνει ένα μεγάλο μειονέκτημα στη διαχείριση των περιοχών Natura 2000, καταργώντας τους τοπικούς Φορείς Διαχείρισης, οι οποίοι δημιουργήθηκαν βάσει των αρχών της συνδιαχείρισης και συμμετοχής της Ατζέντας 21, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων. Τώρα, η διαχείριση των  περιοχών Natura 2000 τίθεται υπό έναν οργανισμό που έχει διοριστεί από την κεντρική κυβέρνηση, ενδεχομένως προκειμένου να ελέγξει τις πληροφορίες και τη γνώμη σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων σε περιοχές της Natura 2000 και για την κατάλληλη αξιολόγηση που απαιτείται από το άρθρο 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

- Οι επενδύσεις που φέρουν σημαντική επιβάρυνση για το περιβάλλον, όπως λατομεία, ορυχεία και ακόμη χειρότερα η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου (!!!), επιτρέπονται εκ των προτέρων σε περιοχές Natura 200 και σε φυσικούς οικότοπους ευπαθών και κοντά σε εξαφάνιση ειδών.

- Η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης υπονομεύεται, με τη μεταφορά διασταυρόμενου ελέγχου και ρύθμισης των Εκτιμήσεων Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το κράτος σε ιδιωτικούς «αξιολογητές», οι οποίοι επιλέγονται τυχαία, αλλά πληρώνονται από τους ίδιους τους επενδυτές (!), με διαδικασίες που τελικά θα καθοριστούν μέσω ενός Προεδρικού Διατάγματος.

- Ο Νόμος αλλάζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τους Χάρτες Δασών (τόσο για επικυρωμένους όσο και για εκείνους που βρίσκονται σε εξέλιξη). Το έργο «Χάρτες Δασών» αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων της Ενισχυμένης Επιτήρησης της Ελλάδας, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και συνδέεται με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί πως έως το 2019, η Ελλάδα κατάφερε να επικυρώσει δασικούς χάρτες για το 44% της επικράτειάς της, από 1% το 2015 (το υπόλοιπο μέρος ήταν σε εξέλιξη).  Όλα αυτά πρέπει τώρα να επανεκτιμηθούν και να αλλάξουν (ή να ακυρωθούν).

Αξιότιμοι Επίτροποι, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ζητούν από τα Κράτη Μέλη να θεσπίσουν μέτρα που διασφαλίζουν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη ζωή και σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να βασίζεται στο κράτος δικαίου και σε δημοκρατικές διαβουλεύσεις με όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους σε εύθετο χρόνο και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με συνοποτικές διαδικασίες, αντίθετες προς την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομική κληρονομιά.

Αξιότιμε Επίτροπε Timmermans, στην ομιλία σας προς την επιτροπή ENVI στις 21 Απριλίου, αναφέρατε ότι «η Πράσινη Συμφωνία δεν είναι πολυτέλεια που εγκαταλείπουμε όταν χτυπήσουμε μια άλλη κρίση. Είναι απαραίτητο για το μέλλον της Ευρώπης». Τους επόμενους μήνες, εμείς ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε για σημαντικά αρχεία όπως ο Νόμος για το Κλίμα, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης τις νέες στρατηγικές Κυκλικής Οικονομίας, Βιοποικιλότητας και Κλιματικής Προσαρμογής, που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες. Μια προοδευτική Πράσινη Συμφωνία που θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για αυξημένη φιλοδοξία για το κλίμα, βιώσιμες επενδύσεις και απλή μετάβαση πρέπει να λειτουργεί για όλους ή δεν θα λειτουργήσει καθόλου.

Αξιότιμε Επίτροπε Sinkevicius, κατά την ακρόαση επιβεβαίωσής σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 3 Οκτωβρίου 2019 δηλώσατε ότι «όσον αφορά στους περιβαλλοντικούς νόμους, ο εκλεγμένος Πρόεδρος ήταν πολύ σαφής και αναφέρεται επίσης και στην επιστολή της αποστολής: μηδενική ανοχή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. [...] Θα εξετάσω σίγουρα όλα τα πιθανά εργαλεία στην εργαλειοθήκη.»

Πριν από λίγες ημέρες, 17 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχεδιάσειμια στρατηγική ύπαρξης μετά το COVID 19, βάσει της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αλλά όπου επίσης δηλώνουν ρητά ότι οποιαδήποτε "επείγουσα δράση για την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας πρέπει να αποτελεί βασικό μέρος της αντίδρασής μας στην παγκόσμια κρίση υγείας και περιβάλλοντος και μία βασική πτυχή για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιβίωση και ευημερία των κοινωνιών μας".

Η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρεί τη δέσμευσή της και, ως εκ τούτου, δεν διασφαλίζει την ευημερία του Ελληνικού λαού, την πρόσβασή τους σε βιώσιμα μέσα διαβίωσης και το δικαίωμά τους να απολαμβάνουν ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον.

Αξιότιμοι Επίτροποι, με τα παραπάνω βάσιμα επιχειρήματα, θα θέλαμε πρώτα να σας ενημερώσουμε για την παραβίαση του διεθνούς και του κράτους δικαίου της ΕΕ και να σας παροτρύνουμε να αναλάβετε δράση κατά της απορρύθμισης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε εκπτώσεις ούτε στη δημοκρατική διαδικασία, ούτε στην προστασία του περιβάλλοντος. Σας ζητάμε να διασφαλίσετε την πλήρη εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι συνυπογράφοντες

 • Petros KOKKALIS, GUE - Jutta PAULUS, Greens
 • ALAMETSÄ Alviina, GREENS/EFA
 • ALFONSI Francois, GREENS/EFA
 • ARVANITIS Konstantinos, GUE/NGL
 • AUKEN Margrete, GREENS/EFA
 • BARRENA Pernando, GUE/NGL
 • BITEAU Benoit, GREENS/EFA
 • BLOSS Michael, GREENS/EFA
 • BOMPARD Manuel, GUE/NGL
 • BÜTIKOFER Reinhard, GREENS/EFA
 • CAREME Damien, GREENS/EFA
 • CORMAND David, GREENS/EFA,
 • CUFFE Ciaran, GREENS/EFA
 • DALUNDE Jakop, GREENS/EFA
 • DE SUTTER Petra, GREENS/EFA
 • DELBOS-CORFIELD Gwendoline, GREENS/EFA
 • DELLI Karima, GREENS/EFA
 • EICKHOUT Bas, GREENS/EFA
 • ERNST Cornelia, GUE/NGL
 • GEORGIOU Giorgos, GUE/NGL
 • GEORGOULIS Alexis, GUE/NGL
 • GRUFFAT Claude, GREENS/EFA
 • HAZEKAMP Anja, GUE/NGL
 • HOLMGREN Pär, GREENS/EFA
 • JADOT Yannick, GREENS/EFA
 • KONEČNÁ Kateřina, GUE/NGL
 • KOULOGLOU Stelios, GUE/NGL
 • KOUNTOURA Elena, GUE/NGL
 • KUHNKE Alice, GREENS/EFA
 • LAMBERTS Philippe, GREENS/EFA
 • MARQUARDT Erik, GREENS/EFA
 • NIENAß Niklas, GREENS/EFA
 • NIINISTÖ Ville, GREENS/EFA
 • O'SULLIVAN Grace, GREENS/EFA
 • PAPADIMOULIS Dimitrios, GUE/NGL
 • PETER-HANSEN Kira, GREENS/EFA
 • RIVASI Michèle, GREENS/EFA
 • ROOSE Caroline, GREENS/EFA
 • SATOURI Mounir, GREENS/EFA
 • SCHOLZ Helmut, GUE/NGL
 • TOUSSAINT Marie GREENS/EFA
 • URBAN CRESPO Miguel, GUE/NGL
 • URTASUN Ernest, GREENS/EFA
 • VILLANUEVA RUIZ Idoia, GUE/NGL
 • VON CRAMON-TAUBADEL Viola
 • WALLACE Mick, GUE/NGL
 • YENBOU Salima, GREENS/EFA
 • YONCHEVA Elena, S&D
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση