Ανοιχτή παραμένει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η υπόθεση της λίμνης Κορώνειας. Οπως προκύπτει από την αλληλογραφία ανάμεσα στις κοινοτικές αρχές και το υπουργείο Περιβάλλοντος, αρκετά από τα βασικά ζητήματα για τη σωτηρία της λίμνης παραμένουν υπό έλεγχο, παρά τις σημαντικές –αλλά αποσπασματικές– προσπάθειες και τους πόρους που έχουν καταβληθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η περιοχή παραμένει «διάτρητη» από γεωτρήσεις, χωρίς ακόμα να υπάρχει αυστηρός έλεγχος των ποσοτήτων που αντλούνται. Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί το 2013 για την υποβάθμιση της Κορώνειας.
Θυμηθείτε: Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η Ελλάδα για την πολύπαθη Κορώνεια
Η τελευταία επιστολή των κοινοτικών αρχών για την κατάσταση στην Κορώνεια ήρθε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η Επιτροπή ζητεί να πληροφορηθεί αν:
• Η κατάσταση των υδάτων της λίμνης χαρακτηρίζεται πλέον ικανοποιητική.
• Οι γεωτρήσεις έχουν όλες αδειοδοτηθεί και η αδειοδοτούσα αρχή μπορεί να παρακολουθεί στενά τις ποσότητες νερού που καταναλώνονται.
• Eχει περιοριστεί η άρδευση στην περιοχή.
• Η κατάσταση των ειδών και των προστατευόμενων οικοτόπων στην περιοχή είναι σύμφωνη με την κοινοτική νομοθεσία.
Η απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος δόθηκε στα μέσα Νοεμβρίου. Oπως μεταξύ άλλων επισημαίνει:
• Ο οικισμός του Λαγκαδά καλύπτεται πλέον από αποχέτευση και οι εκροές του βιολογικού καθαρισμού είναι εντός ορίων (σ.σ. να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους βιολογικούς καθαρισμούς, η περιοχή δεν θεωρείται ακόμα σε συμμόρφωση).
• Η μέγιστη στάθμη της λίμνης Κορώνειας παρατηρήθηκε τα έτη 2015 και 2016 (περίπου 2,5 μ.) εξαιτίας κυρίως των υψηλών βροχοπτώσεων κατά την υδρολογική περίοδο 2014-2015. Εκτοτε σημειώθηκε σταδιακή πτώση της στάθμης εξαιτίας της μείωσης των βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα το έτος 2019 η στάθμη στη λίμνη να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Το 2020 και 2021 παρατηρήθηκε άνοδος της στάθμης στα προ του 2019 επίπεδα.
• Στις δειγματοληψίες που πραγματοποίησε ο φορέας διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης (απορροφήθηκε πρόσφατα από τον ΟΦΥΠΕΚΑ), για την αποτύπωση της φυσικοχημικής κατάστασης του νερού, αναφέρεται ότι οι τιμές της ενεργού οξύτητας του νερού υπερέβησαν πολλές φορές το όριο, ενώ οι τιμές του φωσφόρου και του ολικού αζώτου παρουσίασαν περιστασιακά υπερβάσεις.
• Στην ανάλυση δειγμάτων φυτοπλαγκτόν διαπιστώθηκε η παρουσία κυανοβακτηρίων που είναι δυνάμει τοξικά αλλά όχι σε υψηλές συγκεντρώσεις.
• Σε δύο δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε ψάρια, τα αποτελέσματα των αναλύσεων ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων.
• Η παρουσία της ορνιθοπανίδας στην περιοχή έχει ανακάμψει και μάλιστα το 2021 κατεγράφη πρωτοφανής αύξηση του πληθυσμού των αργυροπελεκάνων.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το 2019 οφείλονται στη χαμηλή στάθμη της Κορώνειας εκείνη την περίοδο. «Η κατάσταση της ποιότητας των υδάτων της λίμνης δεν έχει φτάσει ακόμη σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά υπάρχει μια σταθερή κατάσταση ως βάση, για την περαιτέρω ανάκαμψή της», αναφέρει. Τέλος, όσον αφορά τις γεωτρήσεις, σημειώνει ότι έχουν απαγορευτεί οι νέες, ενώ οι υφιστάμενες είναι 1.377 (!). Η εγκατάσταση υδρόμετρων είναι υποχρεωτική, αλλά δεν έχει προχωρήσει σημαντικά.
Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»
Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης