Η Κύθνος θέλει να γίνει το πρώτο «έξυπνο» νησί της Ευρώπης (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 ξεκινούν στην Κύθνο οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του έργου WiseGrid, για να γίνει «πράσινο» το κυκλαδονήσι, καθώς πλέον από την ερευνητική του φάση προχωρά στην υλοποίηση των επιδεικτικών έργων.

Πριν λίγες ημέρες, η εξαμελής ομάδα τεχνικών του Ενεργειακού και Περιβαλλοντικού Γραφείου Αιγαίου / ΕΠΕΓΑ / AEGEA και του Δικτύου ΔΑΦΝΗ / DAFNI Network επισκέφθηκε την Κύθνο ώστε να προχωρήσει σε αναγκαίες προκαταρκτικές εργασίες, τόσο στις μονάδες αφαλάτωσης όσο και σε επιλεγμένα δημοτικά κτήρια, για την υλοποίηση των πιλοτικών δράσεων του έργου WiseGRID.

Η ομάδα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σταμάτη Γαρδέρη και τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, Γιώργο Ηλιού, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο του έργου. Παράλληλα εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι οι εν λόγω δράσεις θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα της Κύθνου ως νησί επίδειξης καινοτόμων τεχνολογιών για τη βιώσιμη διαχείριση πόρων και υποδομών.

«Μπορούμε να υλοποιήσουμε όσα σχεδιάσαμε στις αρχές του 2019. Θα ξεκινήσουν οι τρεις παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες ώστε το νησί να αποτελέσει το πρώτο έξυπνο νησί της Ευρώπης», επισήμανε ο δήμαρχος Σταμάτης Γαρδέρης.

Οι εργασίες αφορούσαν τα παρακάτω:

• τον προγραμματισμό του ελεγκτή της μονάδας, προκειμένου η αφαλάτωση να πραγματοποιείται όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας από ΑΠΕ ή όταν η ζήτηση από καταναλώσεις στο νησί είναι χαμηλή

• τον έλεγχο καταλληλότητας δημόσιων χώρων και κτηρίων για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

• τον έλεγχο της τεχνικής καταλληλότητας του Δημαρχείου και του Πολυδύναμου Ιατρείου Δρυοπίδας για την εγκατάσταση μπαταριών λιθίου με σκοπό την αποδοτικότερη και οικονομικότερη λειτουργία τους

• τον εντοπισμό κατάλληλων θέσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων για τη φόρτιση των ανωτέρω μπαταριών

Στο πλαίσιο επίσκεψης στο Πολυδύναμο Ιατρείο Δρυοπίδας, αλλά και σε διερευνητική επίσκεψη στο αντίστοιχο ιατρείο της Χώρας διαπιστώθηκε η ανάγκη για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των εν λόγω κτηρίων.

Δεδομένων των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων θα υπάρξει συνεργασία του Δήμου με το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ / DAFNI Network το επόμενο διάστημα ώστε να υποβληθούν σχετικές προτάσεις ενίσχυσης από το ΕΣΠΑ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση