Παράταση ζωής για 6.000 ΧΥΤΑ στην Ελλάδα, μέσω της εξόρυξης σκουπιδιών

Παράταση της διάρκειας ζωής ενός ΧΥΤΑ και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων υπόσχεται η μέθοδος της εξόρυξης σκουπιδιών, που εφαρμόστηκε με επιτυχία το περασμένο χρονικό διάστημα στο ΧΥΤΑ Πολυγύρου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εν λόγω μέθοδος θεωρείται η ενδεδειγμένη λύση για τις παραπάνω περιπτώσεις, ενώ όσο εξελίσσεται η μέθοδος και αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες, το ενδιαφέρον αυξάνεται κυρίως στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρώπη εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν από 150.000 έως 500.000 χώροι, όπου θα μπορούσε να γίνει εξόρυξη αποβλήτων. Στη δε Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 6.000 χώροι, στους οποίους έχουν ταφεί απορρίμματα. Σε όλους αυτούς μπορεί να εφαρμοστεί η εξόρυξη σκουπιδιών.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΜΠΕ η μεταλλειολόγος του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ reclaim, Ζωή Γαϊτανάρου, με αφορμή την ολοκλήρωσή του. Στη διάρκεια του προγράμματος, εκσκαφείς, τροχήλατα μηχανήματα, κόσκινα αλλά και πολύτιμα ανθρώπινα χέρια διαχώρισαν 1300 κυβικά μέτρα σκουπιδιών από τον ΧΥΤΑ Πολυγύρου, αναζητώντας αξιοποιήσιμα υλικά όπως μέταλλα, αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό αλλά και υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους ΧΥΤΑ ως υλικό επικάλυψης όπως οι πέτρες και το χώμα. Το ποσοστό των παραπάνω υλικών που ανακτήθηκαν έφτασε το 30% ενώ τα υπολείμματα προσέγγισαν το 70%.

Ωστόσο, η κα. Γαϊτανάρου διευκρινίζει ότι η μονάδα του Πολυγύρου είναι σχετικά καινούρια και λειτουργεί παράλληλα με τις διαδικασίες της ανακύκλωσης. Συνεπώς, τα παραπάνω ποσοστά αναμένεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερα σε εφαρμογές μεγαλύτερης κλίμακας σε ΧΥΤΑ και ΧΑΔΑ, που έχουν αποκατασταθεί ή απλώς έχουν καλυφθεί πρόχειρα, κρατώντας στο εσωτερικό τους τα σκουπίδια που κατέληγαν στο έδαφος τα τελευταία 100 χρόνια στην Ελλάδα. «Το ότι ένας ΧΥΤΑ έχει αποκατασταθεί, δεν σημαίνει ότι απαλείφονται τα περιβαλλοντικά του προβλήματα, που παραμένουν κληρονομιά για τις επόμενες γενιές» λέει και προσθέτει ότι «η μέθοδος της εξόρυξης σκουπιδιών μπορεί να εξαλείψει εντελώς τα σκουπίδια από μια περιοχή».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση