Η Νορβηγία απειλεί τη Βραζιλία κατά της αποψίλωσης του Αμαζονίου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας Βίνταρ Χέλγκεσεν προειδοποιεί τη Βραζιλία ότι η χαλαρότητα της προστασίας των τροπικών δασών θέτει σε κίνδυνο τις οικονομικές ενισχύσεις προς τη Βραζιλία μέσω του Ταμείου του Αμαζονίου.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ περιόδευσε στη σκανδιναβική χώρα για να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά του υπενθυμίστηκε ότι η σημαντική βοήθεια της Νορβηγίας εξαρτάται από την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Σε επιστολή που διέρρευσε πριν από την επίσκεψη του Τεμέρ στο Όσλο, ο Χέλγκεσεν επέκρινε την πρόσφατη αύξηση της αποψίλωσης και τις κινήσεις του Κογκρέσου της Βραζιλίας για τη μείωση των περιβαλλοντικών προστασιών.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να εκφράσουμε την ανησυχία μας», έγραψε ο Χέλγκεσεν, απευθυνόμενος στον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Ζοσέ Σάρνεϊ Φίλιο.

«Όπως γνωρίζετε, μια σειρά πολιτικών μέτρων που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο κοινό στη Βραζιλία περνούν από το Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των κριτηρίων περιβαλλοντικής αδειοδότησης και της ανατροπής της προστασίας σημαντικών εκτάσεων του Αμαζονίου. Παράλληλα, μειώνονται οι προϋπολογισμοί για βασικούς φορείς που παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες για την προστασία των δασών και η εντολή τους να λειτουργούν αποτελεσματικά τίθεται υπό πίεση», αναφέρει η επιστολή.

Η Νορβηγία βρίσκεται σε ειδική θέση ώστε να επεμβαίνει τόσο δυναμικά, καθώς η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης ξένης βοήθειας της χώρας. Από το 2009, η Νορβηγία έχει δεσμεύσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο Ταμείο Αμαζονίου, το οποίο χρηματοδοτεί έργα κατά της αποψίλωσης και υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης.

«Η μεγάλη εικόνα της τελευταίας δεκαετίας είναι πολύ θετική. Η Βραζιλία έχει δώσει ένα παράδειγμα στον κόσμο για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών. Τώρα, βλέπουμε μια ανησυχητική εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια. Είχαμε έναν πολύ καλό και ειλικρινή διάλογο με τις αρχές της Βραζιλίας για το τι μπορεί να γίνει για να επιστρέψουμε στις θετικές πολιτικές», δήλωσε ο Χέλγκεσεν σε δημοσιογράφους στο Όσλο.

Παρόλο που τα στοιχεία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα για το τρέχον έτος, οι πληρωμές της Νορβηγίας μέσω του Ταμείου του Αμαζονίου είναι πιθανόν να μειωθούν σημαντικά μετά από 29% αύξηση της αποψίλωσης το 2016.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τεμέρ άσκησε βέτο σε ένα νομοσχέδιο από το Κογκρέσο που προέβλεπε τη μείωση της προστασίας σε 1,4 εκατομμύρια στρέμματα γης, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται στο Αμαζόνιο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησης στη Νορβηγία, αφού τα σχέδια προκάλεσαν διεθνή κριτική.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση