Ημερίδα με θέμα: «Δράσεις, αποτελέσματα, προοπτικές για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.». Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG – MED “ΑΜΑre - Actions for Marine Protected Areas” υπό τον συντονισμό της Δ/ντριας Ερευνών Δρος Βασιλικής Βασιλοπούλου, πραγματοποιήθηκε στον Βόλο τη Δευτέρα 15 Απριλίου.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάπτυξη προτάσεων που θα συμβάλλουν στη μετατροπή του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. σε κοιτίδα βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο προώθησης της "Γαλάζιας Ανάπτυξης", όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε επίπεδο Μεσογείου.
Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα σημαντικότερα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του προγράμματος ΑΜΑre, αναδείχθηκαν στοχευμένες ενέργειες και παραδείγματα καλής πρακτικής από άλλες περιοχές προστασίας, ενώ δόθηκε έμφαση και στην προώθηση συνεργειών με άλλα ερευνητικά προγράμματα και με μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.. Η ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων από διαφορετικούς τομείς, όπως από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Αλοννήσου, από παραγωγικούς φορείς της περιοχής του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ., από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα, συνέβαλε στην ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου και σηματοδότησε την επιτυχία της ημερίδας, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Το κύριο συμπέρασμα της ημερίδας, όπως σημειώνεται στην ενημέρωση, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική περιβαλλοντική προστασία στο Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ., χωρίς παράλληλα να εξασφαλίζεται η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής η οποία συμβάλλει και στην κοινωνική συνοχή, που άλλωστε αποτελούν τους τρεις βασικούς παράγοντες της βιώσιμης ανάπτυξης. Προς αυτήν την κατεύθυνση η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που απορρέει από αυτό καθαυτό το Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. είναι αποφασιστικής σημασίας, αλλά η εύρυθμη λειτουργία του Πάρκου θα πρέπει να στηριχτεί σε ένα απόλυτα συμμετοχικό διαχειριστικό σχέδιο που θα εξισορροπεί περιβαλλοντικές και κοινωνικο-οικονομικές επιδιώξεις, και το οποίο θα αξιολογείται και θα αναπροσαρμόζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τη Δ/ντρια Ερευνών Δρ Βασιλική Βασιλοπούλου ‘‘στο πλαίσιο αυτό, η αναβάθμιση του ρόλου του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ., όπως προβλέπεται από το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, και η άμεση και εποικοδομητική συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τους οργανισμούς που παράγουν έρευνα και καινοτομία, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση’’.