Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων

Πρόσφατα ο θάνατος δύο όρνεων, τεσσάρων  χρυσαετών  μίας γερακίνας στα στενά του Νέστου και επτά αλεπούδων στη Φθιώτιδα  από δηλητηριασμένα δολώματα που πιθανά τοποθετήθηκαν για να εξοντώσουν λύκους  απέδειξε την απόλυτη αναγκαιότητα εφαρμογής των δράσεων του προγράμματος  «Καινοτόμες δράσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε μεσογειακές πιλοτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Συνέντευξη τύπου με θέμα τους στόχους και τις δράσεις του προγράμματος παρέθεσε  στην Καλαμπάκα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

 Η Κρήτη έχει επιλεχθεί ως πιλοτική περιοχή εφαρμογής του προγράμματος γιατί διαθέτει μεγαλύτερο πληθυσμό γύπα και άλλων αρπακτικών σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι πληθυσμοί έχουν καταρρεύσει».

  Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της περιοχής. Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας, κ. Δημήτρης Σακελλαρίου δήλωσε συμμέτοχος και με μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα καθώς και ότι «ο Δήμος Καλαμπάκας που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος, θα αποτελεί αρωγό και συνεργάτη του προγράμματος».

                                                                                  

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Ζαρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ Κουφοχρήστος και Ντ. Καρακώστας, εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ/Ειδική Γραμματεία Δασών, κ.κ. Π. Δρούγας και Ε. Γιακουμή, από τη Διεύθυνση Δασών Γρεβενών, κ. Μ. Σκάκας, Δ. Δρίζας, από τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας οι υπεύθυνοι θήρας κ. Δ. Καλόγηρος και  κ. Σ. Μουζιούρας και από τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Περιφέρειας Κρήτης.

Στο κοινό συστήθηκε η  Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος που συνεδρίασε για πρώτη φορά προκειμένου να διασφαλίσει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των δράσεων αλλά και των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Η Εθνική Επιτροπή θα συμβάλλει συμβουλευτικά και στην πρόταση επιπλέον μέτρων, κατάλληλων για εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Ο Αντώνης Ρήγας, συντονιστής του προγράμματος για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, επεσήμανε ότι οι Ισπανοί (η οργάνωση Fundacion Gypaetus) έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα προ 15ετίας και προσπαθούν με την υλοποίηση του συγκεκριμένου LIFE προγράμματος να δώσουν λύση στο πρόβλημα πανευρωπαϊκά. Η Εθνική Επιτροπή θα πρέπει να λειτουργήσει στο διηνεκές με στόχο να συμβάλλει στην πανελλαδική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Μιχάλης Προμπονάς, συντονιστής του προγράμματος για το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τόνισε τη σπουδαιότητα των Δικτύων που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, δηλαδή τα ευρωπαϊκά δίκτυα Κτηνοτρόφων, Δήμων και Κυνηγών.

Η Victoria Saravia, εκπροσωπώντας την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία αναφέρθηκε την παράλληλη δράση της Ορνιθολογικής Εταιρίας για τη μελέτη και τον περιορισμό του αφανισμού των αρπακτικών στην Ήπειρο, εξαιτίας της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Τα δύο προγράμματα μπορούν να αναπτύξουν συνέργειες για ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Ο δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος για το Πανεπιστήμιο Κρήτης-ΜΦΙΚ αναφέρει: «Το πρόβλημα της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων υπάρχει σε όλο τον κόσμο, όπου ασκείται η κτηνοτροφία και υπάρχουν και ζώα-θηρευτές, κυρίως μετά την επισημοποίηση της ανεξέλεγκτης χρήσης τους. Στις χώρες της Μεσογείου υπάρχει το πρόβλημα όπως το γνωρίζουμε και στην Ελλάδα. Η Κρήτη έχει επιλεχθεί ως πιλοτική περιοχή εφαρμογής του προγράμματος γιατί διαθέτει μεγαλύτερο πληθυσμό γύπα και άλλων αρπακτικών σε σχέση με την Ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι πληθυσμοί έχουν καταρρεύσει».

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση σχετικά με τη δημιουργία των Δικτύων συνεργασίας στο πρόγραμμα για κυνηγούς, κτηνοτρόφους και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, σχολιάστηκε το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η χρήση της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για καταγγελίες περιστατικών χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων όλο το 24ωρο από τους κατοίκους Μετεώρων-Καλαμπάκας: 800 11 010101 (από σταθερό τηλέφωνο).

Η συζήτηση έκλεισε με πολλές προτάσεις για επιμέρους τοπικές και ειδικότερες πιλοτικές δράσεις σε συνέργεια με όλους τους εμπλεκόμενους και με στόχο τη μέγιστη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγικών ομάδων και των κατοίκων των περιοχών με μεγαλύτερα προβλήματα, όπως και με δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Στη Νότια Αφρική τα δολώματα απευθύνονται στα ζώα-θηρευτές και τοποθετούνται ανεξέλεγκτα για να τα αφανίσουν. Αφανίζονται ολόκληρες αποικίες ζώων. Στην Ινδία το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο και λόγω της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων οι γύπες που είναι οι «καθαριστές» της χώρας από νεκρά ζώα και σκουπίδια, έχουν αφανιστεί σε πολύ μεγάλο αριθμό και από 1.000.000 έχουν απομείνει μόνο 100.000.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!