Με μια σημαντική πρόταση - μελέτη που απέστειλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έντονο διάλογο, συμμετέχει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) στη διαβούλευση για το νέο σχήμα υποστήριξης των ΑΠΕ στη χώρα μας.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΣΠΕΦ, με σημαντική μάλιστα τεκμηρίωση, μπορεί να επιτευχθεί ο δίδυμος στόχος, περεταίρω ανάπτυξης των ΑΠΕ με βάση τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και ταυτόχρονα μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι καταναλωτές. Αντίθετα, σύμφωνα με τη μελέτη, η προμήθεια θα επιμεριστεί επιπλέον κόστος το οποίο ο ΣΠΕΦ θεωρεί δίκαιο και αντίστοιχο των πραγματικών δεδομένων της αγοράς.
Κεντρικό ζήτημα στη συλλογιστική της μελέτης του ΣΠΕΦ είναι ότι οι ταριφοειδείς αποζημιώσεις των ΑΠΕ (μεταξύ των οποίων και το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νέο σύστημα των Feed in Premium) δεν συνδιαμορφώνουν την Οριακή Τιμή Συστήματος επί της οποίας υπολογίζονται οι ταρίφες αλλά αντίθετα την «κανιβαλίζουν», αφού οι ΑΠΕ «μπαίνουν» στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό με λογιστικά μηδενικές τιμές κι έτσι, όσο περισσότερο «πράσινο» ρεύμα μπαίνει στο σύστημα, τόσο πιο χαμηλά διαμορφώνεται η ΟΤΣ, άρα μεγαλώνουν και τα ποσά που πρέπει να καλύψει το ΕΤΜΕΑΡ. Πρόκειται για το φαινόμενο «κανιβαλισμού» της ΟΤΣ που ονομάζεται Merit Order Effect.
Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο διείσδυσης των ΑΠΕ που χρειάζεται να αλλάξει η βάση υπολογισμού των εσόδων τους και αντί η βάση να είναι οι χονδρεμπορικές τιμές των θερμικών μονάδων που απομένουν (μετά την είσοδο των ΑΠΕ) να λειτουργούν, να υπολογίζεται ως βάση το κόστος των μονάδων των οποίων αποφεύχθηκε η λειτουργία λόγω της εισόδου των ΑΠΕ.
Στη μελέτη προτείνεται μάλιστα η παράλληλη λειτουργία στον ΛΑΓΗΕ ενός «σκιώδους» ΗΕΠ όπου μηχανογραφικά θα υπολογίζεται η σκιώδης «ΟΤΣ», δηλαδή η Οριακή Τιμή που θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν καθόλου οι ΑΠΕ. Η διαφορά ανά ώρα της σκιώδους αυτής ΟΤΣ από την «κανονική» ΟΤΣ που θα φανερώνει πόσο μειώθηκε η ΟΤΣ λόγω των ΑΠΕ και του φαινομένου του Merit Order Effect, θα είναι και η νέα «συνιστώσα» των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Με βάση τους υπολογισμούς του ΣΠΕΦ, εάν εγκατασταθούν μέχρι το 2020 τα 2,5 GW νέων έργων ΑΠΕ που στοχεύει η Κυβέρνηση, χωρίς να αλλάξει κάτι στον τρόπο υπολογισμού της Οριακής Τιμής, θα χρειαστεί να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ κατά 5,8 ευρώ/MWh (4,3 ευρώ για τη νέα ισχύ ΑΠΕ που θα εγκατασταθεί συν 1,5 ευρώ/MW από την περεταίρω συρρίκνωση της Οριακής Τιμής εξαιτίας, ακριβώς, της εισόδου των νέων ΑΠΕ).
«Το δόγμα της ανάπτυξης των ΑΠΕ με μηδενικές αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ διατηρώντας παράλληλα την υπάρχουσα στρεβλή αρχιτεκτονική εκκαθάρισης της αγοράς, είναι έννοιες ασυμβίβαστες» υποστηρίζει ο ΣΠΕΦ ενώ αντίθετα «δεν θα ήταν ασυμβίβαστο το δόγμα της μηδενικής αύξησης έως και μείωσης των τρεχουσών λογαριασμών ρεύματος με παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά με μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής της αγοράς που άπτεται της βάσης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ».
Για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της αγοράς ο ΣΠΕΦ προτείνει το ΕΤΜΕΑΡ να ενσωματωθεί στο κόστος της Προμήθειας «τουλάχιστον κατά το στρεβλό τμήμα του και συγκεκριμένα στο επονομαζόμενο «ανταγωνιστικό» σκέλος των λογαριασμών ρεύματος, ώστε οι στρεβλές αυξήσεις του να αντιλογίζονται άμεσα από τις μειώσεις στις χονδρεμπορικές τιμές που οι ΑΠΕ προκαλούν».
Ο ΣΠΕΦ κάνει λόγο για υψηλή λογιστική κερδοφορία του τομέα της Προμήθειας λόγω του ότι δεν έχει ενσωματωθεί στις τιμές του ρεύματος η πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός που επιτρέπει «να απαλειφθεί το στρεβλό μέρος του ΕΤΜΕΑΡ από τους λογαριασμούς και να ενσωματωθεί στο ανταγωνιστικό σκέλος χωρίς να επιφέρει ισόποση αύξησή του». Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την πρόταση, οι λογαριασμοί ρεύματος ως σύνολο δεν θα αυξηθούν αλλά αντίθετα ίσως και να μειωθούν.
Ο ΣΠΕΦ προτείνει επίσης να υποχρεωθούν οι εταιρείες προμήθειας να τηρούν ποσοστώσεις ΑΠΕ επί του συνόλου των MWh που παρέχουν στους καταναλωτές, με βάση τους εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ. Αυτό θα είχε και ως συνέπεια να μπορούν να αξιοποιηθούν στη χώρα μας οι εγγυήσεις προέλευσης και τα έσοδα να μειώνουν το ΕΤΜΕΑΡ.
Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΠΕΦ, πατώντας ΕΔΩ.