Η πολλαπλή σημασία των πάρκων στην αστική διαβίωση

του Θανάση Παππά*

Οι «παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές ημέρες» για θέματα σημαντικά, που απασχολούν τα κράτη, τους πολίτες, όπως η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Πάρκων που εορτάζεται σήμερα 24 Μαΐου, δεν είναι χωρίς σημασία. Νοηματοδοτούν και υπενθυμίζουν την ανάγκη για επικέντρωση στο «θέμα» και προτρέπουν φορείς και πολίτες να διευρύνουν την σημασία της επετειακής ημέρας σε ολόκληρη την διάρκεια του έτους. Να γίνει δηλαδή μέρος της καθημερινότητας. Στις αστικές περιοχές, τα πάρκα και οι υπαίθριοι χώροι συνιστούν  βασικό στοιχείο και χώρο ζωής, για την αστική διαβίωση.

Έτσι η ανάπτυξη του αστικού πρασίνου αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη δημιουργία ανθρωπίνων πόλεων μέσα από μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Μέσα στο πλαίσιο των χαρακτηριστικών της σύγχρονης πόλης, το πράσινο και τα πάρκα παύουν να έχουν εξωραϊστικό χαρακτήρα και αποκτούν  μια  σειρά από ζωτικούς ρόλους και λειτουργίες, αποτελώντας πλέον  λειτουργική και κοινωνική αναγκαιότητα. Η βελτίωση του μικροκλίματος, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου, η προστασία της βιοποικιλότητας και των εδαφών αποτελούν ενδεικτικά περιβαλλοντικά οφέλη των πάρκων, ενώ η αναψυχή, η βελτίωση της υγείας των πολιτών, οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες καθώς και η παραγωγή υλικών αγαθών μέσα από την ανάπτυξη της αστικής γεωργίας είναι κάποια μόνο από τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που παρέχουν οι χώροι αστικού πρασίνου.

Ο κ. Θανάσης Παππάς

Ο κ. Θανάσης Παππάς

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με μικρό αριθμό ελεύθερων χώρων, που είναι άνισα κατανεμημένοι στον αστικό ιστό της. Εν τούτοις η αναβάθμιση-συντήρηση των υφισταμένων χώρων, ο σχεδιασμός για δημιουργία νέων θυλάκων πρασίνου, στα αστικά κενά και η δημιουργία νέων πάρκων και αλσών είναι στο επίκεντρο.

Οι νέες φυτεύσεις δένδρων, ο καλλωπισμός των πάρκων, η επέκταση των δραστηριοτήτων του ζωολογικού κήπου, ως πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο, η κατασκευή νέων χώρων πρασίνου είναι δράσεις που αναπτύσσονται τώρα, από την Δνση αστικού περιβάλλοντος, μετά από τις εγκρίσεις και εξασφάλιση των χρηματοδοτήσεων για την περίοδο 2017-2019.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στοχεύει μέσα από το επιχειρησιακό του πρόγραμμα και με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, στην ανάπτυξη, προστασία και βελτίωση των πάρκων της πόλης, έτσι ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών αποτελώντας παράλληλα στοιχείο αναφοράς και ανάδειξης της πόλης.

*Ο Θανάσης Παππάς είναι αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση