Η πολυήμερη προσπάθεια ζευγαριού πελαργών να φτιάξει φωλιά σε κολόνα της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Μετά από ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων, ένα ζευγάρι πελαργών έφτασε στο Καλοχώρι, στη δυτική Θεσσαλονίκη, προκειμένου το θηλυκό να εναποθέσει τα αβγά του και μαζί να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια. Επί 12 ημέρες προσπαθούν να δημιουργήσουν μία φωλιά σε μια κολόνα ηλεκτροφωτισμού, ωστόσο, παρά την επιμονή και την υπομονή τους, οι προσπάθειές τους εξακολουθούν να αποβαίνουν άκαρπες.

«Μας προβληματίζει ότι οι πελαργοί προσπαθούν να βάλουν ένα - ένα τα κλαδιά και δυσκολεύονται να φτιάξουν τη φωλιά τους στην κολόνα ηλεκτροφωτισμού», αναφέρει στη Greenagenda.gr το μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας «Εχεδώρου Φύσις» Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Οι κάτοικοι ανησυχούν για την τύχη των πελαργών, καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Πριν από μια εβδομάδα τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας «Εχεδώρου Φύσις» ενημέρωσαν σχετικά τον ΔΕΔΔΗΕ, ζητώντας μια τεχνητή φωλιά.

«Βλέποντας τους δύο πελαργούς να δυσκολεύονται να στήσουν τη φωλιά τους, πριν από οκτώ ημέρες ενημερώσαμε το αρμόδιο τμήμα και δυστυχώς δεν έχει ανταποκριθεί κανείς. Το περιστατικό έχει καταγράφει στο τμήμα βλαβών, αλλά ακόμη δεν έχουμε πάρει οριστική απάντηση. Είναι απορίας άξιο να δούμε πόσο ακόμη θα χρειαστεί για να γίνει τοποθετηθεί αυτή η φωλιά», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί και ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

«Είναι αρκετά στενάχωρο να μη γίνεται προληπτικά ο απαραίτητος σχεδιασμός για την τοποθέτηση τεχνητών φωλιών με τον ερχομό των πελαργών κάθε χρόνο, ώστε να πηγαίνουν εκεί με ασφάλεια και να μην έρχονται σε επαφή με τα καλώδια του ρεύματος και να παθαίνουν ηλεκτροπληξία», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Αυτή την εποχή, οι πελαργοί, σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, πηγαίνουν και φτιάχνουν τις φωλιές τους σε πολύ ψηλά σημεία. Γι' αυτόν τον λόγο «προτιμούν» τις κολόνες της ΔΕΗ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. Eva Stets 4 Μαΐου, 2023 at 19:26 Απάντηση

    Οταν οι πελαργοί έρχονται αργά και βλέπουμε ότι κάνουν προσπάθεια να φτιάξουν φωλιά, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι μια δοκιμασία φωλιασματως, όχι κανονικό φωλιασμα. Αν είναι όμως να κάνουν φωλιά θα τα καταφέρουν και χωρίς το καλάθι. Σε τέτοια φάση όμως δεν πρέπει να υπάρχει κάποια ενόχληση και δεν μπορεί να μπει το καλάθι. Το αποτέλεσμα μπορεί τότε να είναι αντίθετο και τα πουλιά αντί να μείνουν θα τρομάξουν και να φύγουν. Δεν γίνεται να υπάρχει προ- σχεδιασμός που θα μπει φωλιά. Δεν είναι δυνατόν να :αναγκάσουμε: τους πελαργούς να κάνουν την φωλιά εκεί που νομίζουμε εμείς – οι πελαργοί οι ίδιοι ξέρουν που θα κάνουν την φωλιά. Αν πραγματικά οι κάτοικοι θέλουν να βοηθήσουν τους πελαργούς…ας αφήσουν στο οπτικό πεδίο των πελαργών και κοντά στην φωλιά (και σε άλλες φωλιές) σανό που είναι πολύτιμο υλικό για την φωλιά. Για το καλάθι ας το συζητήσουν στην αρχή της Ανοιξης, σνωρις το Μάρτιο, πριν έρθουνοιπελαργοί (αν μείνουν φέτος πελαργοί εκεί). Προϋπόθεση ότι σε τέτοια φωλιά πρέπει τότε να βάλουν και από το υλικό της φωλιάς και σανό. Αυτό είναι το σωστό. Αλλιώς πάλι θα υπάρχει ρίσκο ότι οι πελαργοί δεν θα μείνουν εκεί.

Αφήστε μια απάντηση