Η πορεία κατασκευής του αγωγού TAP στην Ελλάδα - Tα τελευταία στοιχεία

Όλες τις εξελίξεις για τον αγωγό Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ)  στην Ελλάδα, παρουσίασε κατά τη διάρκεια του Athens Energy Forum η Διευθύντρια του TAP AG στην Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή.

Η κ. Παπαλεξανδρή συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Συμπληρώνοντας το παζλ του midstream: εξάγοντας φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο και την Κασπία Θάλασσα» κι αναφέρθηκε στην πρόοδο των κατασκευαστικών έργων του ΤΑΡ στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία –τις τρεις χώρες δηλαδή που φιλοξενούν τον αγωγό– στο πλαίσιο των ενεργειακών εξελίξεων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Η Διευθύντρια του έργου τόνισε επίσης τη σημασία και συμβολή του ΤΑΡ στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρώπης.

Μάλιστα, στο περιθώριο του Athens Energy Forum, ο ΤΑΡ οργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στους οποίους η κ. Παπαλεξανδρή έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για τις εξελίξεις στο ελληνικό τμήμα του αγωγού, καθώς και για το εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που υλοποιούνται στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται.

Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι η κατασκευή συνεχίζεται και στις τρεις βόρειες Περιφέρειες της χώρας που διατρέχει ο αγωγός.

Από τα συνολικά 550 χλμ. της ελληνικής όδευσης του ΤΑΡ:

532 χλμ. έχουν καθαριστεί και διαμορφωθεί

493 χλμ. αγωγού έχουν ενωθεί και 472χλμ. συγκολληθεί

394 χλμ. τάφρου έχουν καλυφθεί με χώμα, και

280 χλμ. γης βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης

Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια, προχωρούν οι εργασίες του Σταθμού Συμπίεσης στους Κήπους του Έβρου κοντά στην Αλεξανδρούπολη από την ανάδοχο του ΤΑΡ κοινοπραξία Renco/ΤΕΡΝΑ, ενώ έχουν παραδοθεί όλοι οι σωληναγωγοί που θα χρησιμοποιηθούν στο ελληνικό τμήμα του αγωγού.

Τέλος, η κ. Παπαλεξανδρή αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη του ΤΑΡ για την Ελλάδα σε επίπεδο εθνικό, τοπικό και ατομικό, ενώ τόνισε τη σημασία του ως «οδικού χάρτη» για την υλοποίηση έργων υποδομής στη χώρα, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση