Η προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Κεντρικης Μακεδονίας

Με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη θα  επιτυγχάνεται η προώθηση και διανομή των  προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές, και συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλυσίδες λιανικής πώλησης, δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, θα γίνονται   διμερείς επαφές σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο με αντίστοιχους φορείς, επιχειρήσεις και περιφέρειες για την προώθηση των προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία και η συνεργασία με φορείς, όπως Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμούς και Ενώσεις για την από κοινού προώθηση στόχων και προγραμμάτων ενώ θα  επιτυγχάνεται η  ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας.

Η ανοιχτή συνάντηση με αντικείμενο τη σύσταση της «Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.  Πρόκειται  για  μια σύμπραξη με όλους τους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας που αποσκοπεί στην προώθηση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των προϊόντων που παράγονται στη γη της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

«Επιδίωξη μας  είναι  να κατοχυρώσουμε μια ονομασία προέλευσης, ένα brand name, και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να διοχετεύσουμε και να διακινήσουμε τα προϊόντα αυτά σε αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Θεωρώ ότι είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια, που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και αφορά στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων, και έχει την ευρεία αποδοχή πολλών φορέων που ασχολούνται με τον τομέα της αγροτικής οικονομίας.Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε την αγροτική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με στόχο την αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου που έχουμε στη διάθεσή μας, το νέο ΕΣΠΑ, το ΣΕΣ 2014-2020, όπου κομβικό ρόλο θα έχει η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Με λίγα λόγια, η αιχμή του δόρατος της πολιτικής μας την επόμενη πενταετία είναι η ενδυνάμωση και προώθηση της αγροτικής οικονομίας», επεσήμανε  ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος  Τζιτζικώστας.

 

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της ΠΚΜ και τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κιλκίς και αρμόδιο στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της ΠΚΜ Χρήστο Γκουντενούδη καθώς και τον περιφερειακό σύμβουλο της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Ευθύμιο Φωτόπουλο για την εξαιρετική προετοιμασία και το έργο που επιτελούν προκειμένου να ευοδωθεί το νέο εγχείρημα της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης.

 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κιλκίς και αρμόδιος στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της ΠΚΜ Χρήστος Γκουντενούδης ευχαρίστησε τον περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Ευθυμιάδη για τη συμβολή του στην υλοποίηση του εγχειρήματος και υπογράμμισε «τον καταλυτικό ρόλο της ‘Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης’ στη διασύνδεση όλων των παραγωγικών τομέων της αγροτικής οικονομίας, καθώς θα αποτελέσει  το εργαλείο υποστήριξης για την υλοποίηση του προγράμματος ‘Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων’». Ο κ. Γκουντενούδης αναφέρθηκε διεξοδικά στο εταιρικό σχήμα της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που θα έχει η νέα «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη» της Π.Κ.Μ., ενώ ανέλυσε διεξοδικά τόσο τους σκοπούς της πρωτοβουλίας όσο και τα τοπικά προϊόντα που εντάσσονται σε αυτήν –προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό, προϊόντα Π.Ο.Π. που αναδεικνύουν την ταυτότητα περιοχών της Π.Κ.Μ, προϊόντα που καλύπτουν τη διατροφική επάρκεια της εγχώριας αγοράς και νέα και καινοτόμα προϊόντα.

Όπως τόνισε ο κ. Γκουντενούδης, καταστατικοί σκοποί της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης» της Π.Κ.Μ. είναι, μεταξύ άλλων, η σύναψη συμφωνιών παροχής υπηρεσιών με συλλογικούς φορείς και επιχειρήσεις σχετικά με τους τρόπους προώθησης και διανομής των αγροτοδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις τοπικές, εθνικές και διεθνείς αγορές, και συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλυσίδες λιανικής πώλησης, δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, οι  διμερείς επαφές σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο με αντίστοιχους φορείς, επιχειρήσεις και περιφέρειες για την προώθηση των προϊόντων που παράγονται στην Κεντρική Μακεδονία και η συνεργασία με φορείς, όπως Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμούς και Ενώσεις για την από κοινού προώθηση στόχων και προγραμμάτων, καθώς και για την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας. Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κιλκίς και αρμόδιος στον τομέα αγροτικής ανάπτυξης της Π.Κ.Μ. Χρήστος Γκουντενούδης έκανε λόγο για την ανάγκη διασύνδεσης του αγροτικού και του τουριστικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως μεταξύ άλλων, στον αγροτουρισμό και το γαστρονομικό τουρισμό, καθώς και την πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού με σκοπό την ευαισθητοποίηση του στη στήριξη και προτίμηση τοπικών προϊόντων και ενίσχυση αυτών των δράσεων με την υιοθέτηση Τοπικού Σήματος Ποιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!