Η πρόταση της Greenpeace για τη διαχείριση αποβλήτων της προσφυγικής κρίσης

Συγκεκριμένες προτάσεις για δράσεις στη διαχείριση των επιπλέον αποβλήτων που δημιουργούνται από την προσφυγική κρίση, οι οποίες θα υλοποιηθούν τοπικά και εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην εξάλειψη του προβλήματος της διαχείρισης, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας, κατέθεσε η Greenpeace.

Όπως υποστηρίζει η Οργάνωση, με τις απαραίτητες προσαρμογές, η προσέγγιση αυτή μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για τα υπόλοιπα νησιά που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.

Η ερευνητική ομάδα της Greenpeace κατέγραψε ποσοτικά και ποιοτικά το μέγεθος του προβλήματος ενώ, ταυτόχρονα, διερεύνησε τις διεθνείς βέλτιστες καλές πρακτικές (ΒΚΠ) και τις πραγματικές δυνατότητες στην εγχώρια αγορά για τη διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων.

«Η ουσιαστική καινοτομία της πρότασης είναι ότι δεν εξάγει το πρόβλημα, αλλά το αντιμετωπίζει επί τόπου, μεγιστοποιώντας τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη», τόνισε σε  συνέντευξη Τύπου ο Δρ.  Κυρκίτσος, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα για λογαριασμό της Greenpeace. «Επιπλέον, η υλοποίηση της πρότασης μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες και να φέρει πολύ γρήγορα και ορατά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι το σύνολο των πιθανά παραγόμενων αποβλήτων -υλικών από την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση την περίοδο 2015 - 2017 εκτιμάται σε περίπου 19.000 τόνους. Από την υλοποίηση της πρότασης θα ανακτηθεί, αξιοποιηθεί, ανακυκλωθεί ή κομποστοποιηθεί το σύνολο των αποβλήτων που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της πρότασης είναι η καινοτομία και η υψηλή προστιθέμενη αξία που θα προέλθει από την παραγωγή αναβαθμισμένων προϊόντων (upcycling) από τα ελαφριά απόβλητα, όπως σωσίβια, πλαστικές βάρκες, ρουχισμός κ.α.. Ήδη, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, έχουν ξεκινήσει αξιόλογες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

«Δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία στη Λέσβο και την Ελλάδα να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία με καινοτομία και με δημιουργία θέσεων εργασίας, επιλύοντας πλήρως το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων», τόνισε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. «Το ζητούμενο είναι οι αρμόδιοι φορείς να τολμήσουν», σημείωσε.

Το κόστος των απαραίτητων εργασιών για την υλοποίηση της πρότασης της Greenpeace, η οποία εγγυάται την απολύτως οικολογική και πλέον οικονομική διαχείριση, εκτιμήθηκε ότι μπορεί να είναι μικρότερο από 4,8 εκατομμύρια ευρώ. Η υλοποίηση της εκτιμήθηκε ότι θα δημιουργήσει περίπου 182 ανθρωπο-έτη εργασίας, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν θέσεις εργασίας στη Λέσβο.

Δείτε την αναλυτική έκθεση ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση