Η πτώση των τιμών του πετρελαίου καθυστερεί τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα μπορεί να καθυστερήσει την παγκόσμια στροφή προς πηγές ενέργειας με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι φθηνές τιμές σταματούν τα κράτη από το να υιοθετήσουν περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν δημιουργεί οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, αναφέρει το ταμείο.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί περισσότερο από 70% από τον Ιούλιο του 2014, στα περίπου 40 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του άνθρακα βρίσκεται επίσης σε χαμηλά δεκαετίας. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια πέρυσι αυξήθηκαν κατά 4% στα 329 εκατομμύρια δολάρια, και οι νέες εγκαταστάσεις παραγωγής καθαρής ενέργειας έφτασαν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ το 2015.

Η έκθεση του ΔΝΤ καλεί τις κυβερνήσεις να εκμεταλλευτούν τις τρέχουσες συνθήκες και να αφαιρέσουν τις επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων, καθώς και να εφαρμόσουν ένα φόρο άνθρακα, χαρακτηρίζοντάς τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ειδικοί που διαφωνούν με το συμπέρασμα της έκθεσης του ΔΝΤ υπενθυμίζουν πως κανένας από τους μεγάλους παγκόσμιους οργανισμούς δεν προέβλεψε την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου ή την κατακόρυφη πτώση του κόστους της ηλιακής ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά μοντέλα μόνα τους δεν μπορούν να προβλέψουν την παράλληλη κοινωνική εξέλιξη.

Η έκθεση προβλέπει ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην κάλυψη των παγκοσμίων ενεργειακών αναγκών θα σημειώσει αύξηση από 14% σε 19% μεταξύ 2013 και 2040, επικαλούμενη στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Ωστόσο την ίδια περίοδο ο άνθρακας και το πετρέλαιο θα συνεχίσουν να κυριαρχούν, παρά την πτώση από 36% σε 26%, και 19% σε 12%, αντίστοιχα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση