Η ΡΩΣΙΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει την κατασκευή δύο σταθμών πυρηνικής ενέργειας στο Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Μπεχρούζ Καμαλβάντι, αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της ασιατικής χώρας.

Οι εργασίες ακολουθούν την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας το περασμένο έτος, όταν οι δύο οργανισμοί ατομικής ενέργειας των δύο χωρών συμφώνησαν την κατασκευή συνολικά οκτώ πυρηνικών αντιδραστήρων ρωσικής τεχνολογίας στο Ιράν, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τα έργα.

Η πρώτη μονάδα που θα κατασκευαστεί θα είναι πιθανότατα μια επέκταση του πυρηνικού σταθμού Μπουσέρ, του πρώτου σταθμού του Ιράν, ο οποίος κατασκευάστηκε από τη Ρωσία το 2011.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ιράν και οι διεθνείς δυνάμεις κατέληξαν σε μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η χώρα ακολουθούσε ένα συντονισμένο πρόγραμμα για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας μέχρι το 2003, αλλά δεν υπάρχει αξιόπιστη ένδειξη σχετικών δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης μετά το 2009.

Ο ίδιος ο σταθμός του Μπουσέρ δε θεωρήθηκε ποτέ ως σοβαρός κίνδυνος για την κατασκευή πυρηνικών όπλων από τους διεθνείς εμπειρογνώμονες και διπλωμάτες.

Άλλες πτυχές του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, που θεωρείται ότι έχουν το δυναμικό να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα, όπως οι εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου, θα ανασταλούν ή περιοριστούν με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο με τις μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Σε αντάλλαγμα, θα αρθούν οι κυρώσεις για την ιρανική βιομηχανία πετρελαίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση