Η Σαμοθράκη έθεσε υποψηφιότητα στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα»

Ομάδα 15 επιστημόνων – μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης με την επικεφαλής της πρωτοβουλίας την Καθηγήτρια MarinaFischer-Kowalski επισκέφτηκαν τη Σαμοθράκη από τις 17 έως τις 22 Οκτωβρίου με αφορμή  της υποψηφιότητας της Σαμοθράκης στο πρόγραμμα "Άνθρωπος και Βιόσφαιρα" (Man & Biosphere-ΜΑΒ) της UNESCO, ένα δίκτυο περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους και ανάδειξης του ιδιαίτερου χαρακτήρα του τόπου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διεξάγουν κοινωνική έρευνα μεταξύ των κατοίκων του νησιού για
τα προβλήματα και τις προοπτικές του νησιού σε διαφορετικές επαγγελματικές κατηγορίες και κοινωνικές ομάδες.Συγκεκριμένα είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα σε διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού μεταξύ των οποίων: Ηλικιωμένοι μεταξύ 55-75, Εργατοτεχνίτες, Αγρότες, Γονείς μικρών παιδιών, Αλιείς, Επαγγελματίες του τουρισμού, Ξενοδόχοι.

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν σε δειγματοληπτικές ομάδες 6-10 ατόμων οι οποίοι είχαν κληθεί να συμμετάσχουν από τις παραπάνω κατηγορίες. Την διαδικασία συντόνιζαν ένας εκπρόσωπος του
Ινστιτούτου της Βιέννης και ένας του Δήμου Σαμοθράκης - κοινωνικοί επιστήμονες.Η ομάδα των επιστημόνων που αποτελούνταν τόσο από από φυσικούς όσο και κοινωνικούς επιστήμονες (βιολόγους, κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους), παράλληλα με την κοινωνική έρευνα διεξήγαγε και μια πιλοτική στατιστική έρευνα εκτίμησης του ζωικού πληθυσμού στο νησί, ενώ δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και τον αρχαιολογικό χώρο.

Ο Δήμος ευχαρίστησε   θερμά τους πολίτες  που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν
σε αυτή την διαδικασία και  ενημμέρωσε   ότι συνεχίζει την προσπάθεια σε συνεργασία με την Marina Fischer-Kowalski, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης, την Ελληνική αντιπροσωπεία τηςUNESCO και την Αυστριακή αντιπροσωπεία της UNESCO, ώστε να επιτύχει την ένταξη της Σαμοθράκης στο δίκτυο MAB.

Σημειώνεται ότι η αίτηση της Σαμοθράκης είναι η μοναδική καινούργια Ελληνική αίτηση στο συγκεκριμένο δίκτυο. Τα αποτελέσματα της υποψηφιότητας αναμένονται εντός του 2013.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!