Η Σκιάθος χαράζει Zero Waste Ρότα και ανακυκλώνει... εν πλω (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Στη Σκιάθο, το νησί του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, έναν τουριστικό προορισμό που ελκύει κάθε καλοκαίρι Έλληνες και ξένους τουρίστες, ξεκίνησε η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος Zero Waste Ρότα.

Το έργο Zero Waste Ρότα υλοποιεί ολοκληρωμένες δράσεις μείωσης των αποβλήτων που παράγονται στα τουριστικά ημερόπλοια της Σκιάθου και στις παραλίες που αυτά επισκέπτονται, υιοθετώντας ενέργειες πρόληψης και βέλτιστης διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων ή άλλων υλικών.

Στόχος είναι η επίτευξη συνεργειών μεταξύ ημερόπλοιων, δήμου Σκιάθου και άλλων εμπλεκομένων φορέων, καθώς και των επισκεπτών του νησιού, ώστε να υπάρξει δραστική μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων στα ημερόπλοια και στις παραλίες που επισκέπτονται.

Το έργο Zero Waste Ρότα υλοποιείται από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τον δήμο Σκιάθου και την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), με χρηματοδότηση ποσού 49.990 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» του χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2023». Το έργο έχει διάρκεια 16 μήνες (Οκτώβριος 2023 – Φεβρουάριος 2025).

Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας δήλωσε στη Greenagenda.gr ότι «η ανακύκλωση αποτελεί άμεση προτεραιότητα του δήμου μας. Εκτιμάται ότι, με την υλοποίηση του έργου Zero Waste Ρότα από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο θα εκτραπεί ένας μεγάλος όγκος απορριμμάτων από την ταφή. Σε κάθε ημερόπλοιο θα τοποθετηθούν κάδοι για συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και ο δήμος καθημερινά θα φροντίζει για τη μεταφορά και τη σωστή διαχείρισή τους».

Η Κατερίνα Πελεκάση, εκπρόσωπος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, επισήμανε ότι «οι τουριστικές και παράκτιες περιοχές της Σκιάθου δέχονται σημαντική εποχιακή επιβάρυνση από τον τουρισμό στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων. Με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων στα τουριστικά ημερόπλοια της Σκιάθου, και στις παραλίες που επισκέπτονται, προχωράμε δυναμικά, σε δράσεις Zero Waste, μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επαγγελματίες, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού, και γινόμαστε παράδειγμα για όλη την παράκτια τουριστική Ελλάδα!».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση