«Η σούπα της Κάρλας σαπίζει και στεγνώνει» υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Την βεβαιότητα τους για την εξαιρετικά κακή ποιότητα του νερού της Λίμνης Κάρλας επαναλαμβάνουν οι καθηγητές των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες το οποίο δημοσιεύει σήμερα η Greenagenda.gr.

Αναφορικά με το πρόσφατο δελτίο τύπου του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, σύμφωνα με το οποίο αποδίδεται ο θάνατος  των  δεκάδων πτηνών «σε ένα ή περισσότερους  μικροβιακούς παράγοντες και ότι με τα μέχρι τώρα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη θέση του Φορέα για την αποσύνδεση  του υπαίτιου θανατογόνου παράγοντα με την παρουσία κυανοτοξινών» οι πέντε επιστήμονες  Θ.Παπαδημητρίου, Χ.Λασπίδου, Κ.Κορμάς, Μ. Κατσιάπη, Μ. Μουστάκα Γούνη εξηγούν ότι και οι κυανοτοξίνες είναι αποκλειστικώς μικροβιακής προέλευσης καθώς παράγονται μόνο από ορισμένα είδη  κυανοβακτηρίων και τα οποία αναγνωρίσθηκαν στα δείγματα νερού και επιπολασμού από την Κάρλα στις 14/7.

Ο αριθμός των ετερότροφων βακτηρίων στο νερό της Κάρλας ήταν ήδη ιδιαιτέρως υψηλός.

«Φαίνεται λοιπόν ότι επιλεκτικά και εντελώς αδικαιολόγητα αποκλείονται οι κυανοτοξίνες ως πιθανή αιτία θανάτου και προτιμώνται άλλοι παράγοντες που ωστόσο  ενισχύουν και σίγουρα δεν αποκλείουν τα μέχρι σήμερα  συμπεράσματα μας  για την εξαιρετικά κακή ποιότητα του νερού. Η ύπαρξη κυανοτοξινών είναι γνωστή από το 2012».

Καταλήγοντας στο ενημερωτικό σημείωμα οι συντάκτες του αναφέρουν χαρακτηριστικά  ότι σήμερα η Κάρλα μοιάζει με ένα μεγάλο «ταψί με βρόμικη σούπα» που σαπίζει και στεγνώνει. Στο λιγοστό νερό της εικόνας  με το νεκρό πελεκάνο καθρεπτίζονται τα αίτια» ενώ δηλώνουν πρόθυμοι να συμβάλουν με την λιμνολογική γνώση τους στην επίλυση του προβλήματος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.