Η στάθμη στην Παμβώτιδα έπεσε τόσο πολύ που σχηματίστηκε παραλία (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Σχεδόν στο 1 μέτρο πλησιάζει η μείωση της στάθμης του νερού της λίμνης Παμβώτιδας, στα Ιωάννινα, τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να είναι, πλέον, ορατοί οι αγωγοί όμβριων υδάτων, οι πέτρες αντιστήριξης του κρηπιδώματος, αλλά και να έχει σχηματιστεί μία παραλία στα βορειοανατολικά της λίμνης!

Οι εικόνες θυμίζουν τις αρχές της δεκαετίας του 90', όταν η στάθμη είχε κατέβει στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί (κατά πληροφορίες, που δεν επιβεβαίωνονται, είχε μειωθεί κατά 2,5 μέτρα, τον Οκτώβριο του 1990), προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους κατοίκους και τις τοπικές αρχές.

1 (710 x 533)

Δείτε ενδεικτικά τη διακύμανση της στάθμης για την ίδια περίοδο την τελευταία τριετία στη λίμνη:

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΛΙΜΝΗΣ ΣΤΟ ΘΗΡΟΦΡΑΓΜΑ (469,54 m)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΣΤΑΘΜΗ ΛIΜΝΗΣ

ΠΤΩΣΗ cm

 

 

3/9/2015

469,13

-41

 

 

5/9/2016

469,2

-34

 

 

4/9/2017

468,76

-78

 

 

«Η εικόνα που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό έχει να συμβεί από τις αρχές του δεκαετίας του 1990», τόνισε χαρακτηριστικά στη Greenagenda.gr η Κατερίνα Χιωτέλλη, συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας. Όπως ανέφερε η ίδια, «έχει να βρέξει από τον Ιούνιο, παρόλο που στην Ήπειρο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως το απόγευμα, συνηθίζονται παροδικές μπόρες, που βελτιώνουν τη στάθμη. Όμως το φετινό καλοκαίρι η ανομβρία ήταν έντονη».

2 (710 x 533)

Σύμφωνα με την ίδια, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που εκδηλώνονται με ακραία φαινόμενα (ξηρασίες, καταστροφικές καταιγίδες) άρχισαν να γίνονται αισθητές και στη χώρα μας. «Οι μετρήσεις στάθμης γίνονται επίσημα από το ΓΟΕΒ, παρ' όλα αυτά και ο Φορέας κρατάει αρχεία για τη στάθμη που καταγράφεται περίπου δυο φορές την εβδομάδα. Συνήθως η πτώση της στάθμης κυμαίνεται αυτή την εποχή από 30 έως 40 εκατοστά. Όμως σήμερα φθάνει τα 80 εκατοστά πλησιάζοντας σε κάποια σημεία ακόμη και το ένα μέτρο».

«Στέγνωσαν» τα Ιωάννινα - Χωρίς βροχή σχεδόν 50 ημέρες!

3 (710 x 533)

Μιλώντας στη Greenagenda.gr ο καθηγητής εργαστηρίου Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  Αριστείδης Μπαρτζώκας τόνισε ότι «πλησιάζουμε πλέον τις 50 ημέρες χωρίς να βρέξει, δυστυχώς διανύουμε μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο ανομβρίας».

Όπως εξήγησε, «έχουν καταγράφει και παλαιότερα περίοδοι ανομβρίας αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πρωτοφανές με τις συνεχόμενες "στεγνές" ημέρες».

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η χρονική περίοδος που δεν έβρεξε ξεκινά από τις 20 Ιουλίου και συνεχίστηκε ολόκληρο τον Αύγουστο μέχρι και σήμερα. Όπως φαίνεται στο δελτίο πρόγνωσης του καιρού, βροχοπτώσεις στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων αναμένονται το ερχόμενο Σάββατο.

4 (710 x 533)

Σε συνεργασία με τις αρχές της πόλης, ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης πραγματοποιεί μεγάλη προσπάθεια για την αειφόρο διαχείριση της λίμνης. Προωθεί την εκπόνηση μελέτης Διαχείρισης του υδατικού ισοζυγίου (εισροή και εκροή υδάτων, προσδιορισμός ελάχιστης-οικολογικής στάθμης, διαχείριση στάθμης, ανακατασκευή θηροφράγματος).

«Σε ένα οικοσύστημα, όπως η λίμνη Παμβώτιδα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα η ελάχιστη στάθμη, ώστε τα οικοσυστήματα να διατηρούν τις πολλαπλές αξίες τους, η εξυπηρέτηση κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων όπως η αλιεία και ο τουρισμός, η ικανοποίηση των αρδευτικών αναγκών, κ.ά. Ο καθορισμός ελάχιστης στάθμης για τα ποτάμια και τις λίμνες της Ελλάδας είναι επιβεβλημένος και από την Οδηγία 2000/60/ΕΚ. Η εν λόγω μελέτη αφού μελετήσει τις εισροές – εκροές, θα δώσει κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να υπολογίζεται η στάθμη της λίμνης σε κάθε χρονική περίοδο οπότε στη συνέχεια μπορεί να συσταθεί κατάλληλη επιτροπή η οποία θα αξιολογεί τα στοιχεία και θα καθορίζει την κατάλληλη στάθμη στην κάθε περίοδο, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα», υπογράμμισε η κα. Χιωτέλλη.

5 (710 x 533)

Να σημειωθεί ότι η διακύμανση της στάθμης της λίμνης επηρεάζει αποφασιστικά τη λειτουργία όλου του οικοσυστήματος της παραλίμνιας περιοχής.

6 (710 x 399) 7 (710 x 399) 8 (710 x 399)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση