Την έκθεση πεπραγμένων του, για την περίθαλψη άγριων ζώων τα τελευταία 13 χρόνια, το διάστημα 2005 - 2017, δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ.
Η έκθεση αφορά σε επεξεργασία δεδομένων εισαγωγών περισσότερων από 30.000 άγριων ζώων στον Σταθμό Α΄Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ, από 259 είδη της άγριας πανίδας της Ελλάδας και 49 ξενικά.
Ο αριθμός των εισαγωγών κάθε χρόνο αυξάνεται, γεγονός που θεωρείται ότι οφείλεται κύρια στην αύξηση της αναγνωρισιμότητάς της, καθώς και στην ανάπτυξη συνεργασιών ανά την Ελλάδα και τη χωρικά κομβική θέση της, σε σχέση με άλλα κέντρα περίθαλψης, που βρίσκονται σε νησιά ή στη βόρεια Ελλάδα.
Παράλληλα, η σημαντική αύξηση από το 2017 οφείλεται και στο γεγονός ότι οι έφοδοι στο παράνομο παζάρι του Σχιστού, όπου πραγματοποιείται εμπόριο άγριων ζώων, έχουν ενταθεί και τα πουλιά που κατάσχονται παραδίδονται στην ΑΝΙΜΑ προς εκτίμηση της κατάστασής τους και περίθαλψη.
Οι εισαγωγές αφορούν σε ποσοστό 84,6% πουλιά, από τα οποία τα περισσότερα είναι στρουθιόμορφα και αρπακτικά. Επίσης, το 14,5% των εισαγωγών αφορά ερπετά, αμφίβια και θηλαστικά.
Η ΑΝΙΜΑ παραλαμβάνει άγρια ζώα από όλη την Ελλάδα και στη διάρκεια λειτουργίας της έχει συνεργαστεί με πολίτες και φορείς από όλες σχεδόν τις Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, όπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη.
Τα περισσότερα περιστατικά προέρχονται από την Αττική, ενώ ακολουθούν η Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου, καθώς και η Ρόδος. Οι αυξημένες εισαγωγές από την επαρχία δεν σχετίζεται τόσο με αυξημένα ποσοστά περιστατικών σε αυτές, όσο με την παρουσία συνεργατών της ΑΝΙΜΑ. Σε πολλές περιπτώσεις οι συνεργάτες αυτοί αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς για τους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι έρχονται σε επαφή μαζί τους σε περιπτώσεις που εντοπίσουν κάποιο άγριο ζώο σε ανάγκη.
Επιπλέον, τα περισσότερα περιστατικά από τη Βόρεια Ελλάδα καλύπτονται από τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών για άγρια ζώα που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, ενώ και κλήσεις που λαμβάνει η ΑΝΙΜΑ σχετικά με άγρια ζώα από εκεί συνήθως παραπέμπονται στον Σταθμό αυτό, τον οποίο λειτουργεί η οργάνωση «Δράση για την Άγρια Ζωή».
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ετήσια βάση η ΑΝΙΜΑ εμπλέκεται επίσης στη διάσωση και περίθαλψη άγριων ζώων που δεν περιλαμβάνονται στην άγρια ζωή της Ελλάδας και τα οποία για διάφορους λόγους έχουν βρεθεί στο φυσικό περιβάλλον. Αυτά αντιστοιχούν στο 0.8% του συνόλου των εισαγωγών.
Οι αιτίες εισαγωγής άγριων ζώων είναι:
- Φυσικά αίτια
- Ατυχήματα
- Παγίδευση
- Αιχμαλωσία
- Παράνομο κυνήγι
- Δηλητηρίαση
Η ΑΝΙΜΑ από το 2005 συλλέγει συστηματικά στοιχεία για τα ζώα που παραλαμβάνει και περιθάλπει. Η χρήση βάσης δεδομένων έχει επιτρέψει την συστηματική καταχώρηση και δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας τους. Η αναφορά αυτή αφορά την ανάλυση των αιτιών εισαγωγής μέσα από την αξιοποίηση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί τα 13 χρόνια της περιόδου 2005-2017.
Η έκθεση αυτή αποτελεί παραδοτέο του προγράμματος Περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων, που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του μέτρου Φυσικό περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις. Συντάχθηκε από την Μαργαρίτα Τζάλη, την Αλέκα Μελιάδου και την Μαρία Γανωτή.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση, ΕΔΩ.