Η ταράτσα του δημαρχείου Έδεσσας έγινε... κήπος και βραβεύθηκε (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Δύο σημαντικές διακρίσεις στα Best City Awards έλαβε φέτος ο δήμος Έδεσσας που δεν χάνει στιγμή να δείχνει την ευαισθησία του σε περιβαλλοντικά ζητήματα, αναπτύσσοντας ορθές αειφορικές πρακτικές. Η φύτευση του δώματος του δημαρχείου της πόλης με αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά ήταν μία από αυτές και άλλαξε την όψη του κτηρίου. Σύντομα, μάλιστα, αναμένεται να καταγραφούν τα πολλαπλά οφέλη της ενέργειας αυτής, τόσο στο ενεργειακό κομμάτι όσο και στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

Το project του δήμου περιλάμβανε επιπλέον παρεμβάσεις στο δημαρχείο με αλλαγές κουφωμάτων, φωτισμού, του συστήματος θέρμανσης και των σκιάστρων στο Κέντρο Πολιτισμού.

Ο γεωπόνος - αρχιτέκτονας τοπιού στον δήμο Δημήτρης Μεταξάς, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο project, τονίζει ότι, μεταξύ άλλων, στον χώρο παρατηρείται ήδη έντονη επισκεψιμότητα των δημοτών που θέλουν να υιοθετήσουν παρόμοιες πρακτικές στα δικά τους κτήρια.

Στο διάλειμμά τους οι υπάλληλοι του δήμου έχουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, ενώ το κτήριο του δήμου έχει γίνει πόλος έλξης για τους μαθητές σχολείων. Η παρέμβαση έχει μετατραπεί και σε μαγνίτης πουλιών, αφού, όπως λέει ο κ. Μεταξάς, τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί το φαινόμενα αρκετά πουλιά να επιλέγουν το σημείο ώστε να φτιάξουν τις φωλιές τους.

Περά από τη μόνωση που προσφέρει στο κτήριο και την προστασία του, το φυτεμένο δώμα απορροφά τις ποσότητες βροχής περιορίζοντας τον όγκο του νερού που καταλήγει στο δίκτυο όμβριων υδάτων. «Η αντιπλημμυρική προστασία για την πόλη θα είναι πολύ καλύτερη, εφόσον έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κτηρίων με φυτεμένα δώματα», υποστηρίζει ο κ. Μεταξάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου παρέλαβε το Gold βραβείο στα Best City Awards στην κατηγορία «Διαχείριση Ενέργειας», για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου του δημαρχείου, στις παρεμβάσεις του οποίου, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνεται και η φύτευση του δώματος.

Το δεύτερο βραβείο αφορούσε την κατηγορία «Υποδομές και Αστική Ανάπλαση» για την ανάπλαση του Κλησοχωρίου, ένα έργο που άλλαξε πραγματικά την όψη του οικισμού και, σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, έχει βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων.

Στην πρώτη χρονιά του θεσμού Best City Awards ο Δήμος Έδεσσας βραβεύτηκε για το έργο της ανάπλασης της 18ης Οκτωβρίου, της πλατείας Γρανικού και των παράπλευρων οδών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση