Ειδικοί για το κλίμα συναντήθηκαν στη Γενεύη προκειμένου να εξετάσουν πως θα διατηρηθεί η συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη που επιτεύχθηκε την περασμένη χρονιά στο Παρίσι.
Ωστόσο, οι θερμοκρασίες –ρεκόρ που καταγράφονται προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες και μάλιστα εκφράζουν τον φόβοτους ότι σύντομα θα σημειωθεί υπέρβαση του στόχου.
Οι ειδικοί από την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ( IPCC ) συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στη πόλη της Ελβετίας με σκοπό να θέσουν τις βάσεις για μια μελέτη τους η οποία θα αφορά τις πιθανές επιπτώσεις της αύξησης των 1,5 βαθμών Κελσίου στην υπερθέρμανση του πλανήτη ενώ θα περιλαμβάνονται σε αυτήν οι εναλλακτικές επιλογές για τη διατήρηση του στόχου.
Η έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί το 2018 για αυτό και ζητήθηκε από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να συμφωνήσουν σε μία συμφωνία-ορόσημο για το κλίμα.
Στη βάση της συμφωνίας του Παρισιού, οι ηγέτες είχαν δεσμευτεί σε έναν μακροχρόνιο στόχο διατήρησης της ετήσιας αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Ακόμη, συμφώνησαν να στοχεύσουν στον περιορισμό της αύξησης των 1,5 βαθμών Κελσίου δεδομένου ότι αυτό θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Κατά συνέπεια, συμφώνησαν να εξετάσουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως θα κορυφωθούν για αυτό πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία για την ταχεία μείωση τους.
Σε μια πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα και του ΝΟΑΑ παρουσιάστηκε η ανησυχητική εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο για την επιτάχυνση των κλιματικών αλλαγών.
Σύμφωνα με αυτήν για το 2015,η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα ήταν υψηλότερη ένα βαθμό Κελσίου από τη μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής. Σε περιφερειακό επίπεδο, επίσης, το ίδιο έτος καταγράφηκε νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, καθώς και ακραίες καιρικές συνθήκες που συνδέονται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο.
Ήδη, διαπιστώνεται ότι τα θερμότερα νερά στους ωκεανούς έχουν ήδη καταστροφικές επιπτώσεις, για παράδειγμα στους κοραλλιογενείς υφάλους.
Η Κίνα, η Ρωσία, και άλλες πολλές περιοχές στη Νότια Αμερική είχαν την υψηλότερη ετήσια μέση θερμοκρασία που μετρήθηκε μέχρι σήμερα.
Οι περιφέρειες στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αφρική είχαν τη πιο ζεστή χρονιά από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις και το ίδιο συμβαίνει και φέτος για δεύτερη χρονιά το 2016 και μάλιστα έχουν σπάσει και τα ρεκόρ θερμοκρασίας του 2015.
Η ανεξάρτητη Κεντρική Υπηρεσία για το Κλίμα, χρησιμοποιώντας αναλύσεις και δεδομένα της NASA και της NOAA, με μια βασική γραμμή σύγκρισης τη προβιομηχανική εποχή διαπίστωσε ότι τους τρεις μήνες του 2016 η θερμοκρασία κυμάνθηκε στους +1,48 βαθμούς Κελσίου.