Η υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει τη γεωργία και τις υδατοκαλλιέργειες

Η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει έντονες αναταράξεις στον αγροτικό κλάδο, φέρνοντας συχνότερες ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες, και θα δώσει κυρίαρχο ρόλο στη γεωργία ακριβείας, σύμφωνα με έκθεση της BMI Research. Καθώς τα αποθέματα νερού μειώνονται και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, η θυγατρική του γνωστού οίκου αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι οι κανονισμοί για τη γεωργία (σ.σ. η αγροτική δραστηριότητα αποτελεί σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου) θα γίνουν αυστηρότεροι και οι αγρότες θα στραφούν σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές τεχνικές, υιοθετώντας τον αντίστοιχο εξοπλισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι η γεωργία θα κάνει στροφή από τις πρακτικές εντάσεως εργασίας σε αυτές της εντάσεως κεφαλαίου, με τους αγρότες να βασίζονται στην τεχνολογία για να αποκομίζουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τις καλλιέργειές τους, να αυξάνουν τα κέρδη τους και να διευθετούν σημαντικά ζητήματα, όπως η μείωση των αποβλήτων. Σε ένα τέτοιο σενάριο, μεγάλες κερδισμένες θα είναι οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών Γεωργίας Ακριβείας. «Πολύ μεγάλο μερίδιο των γεωργικών κερδών θα καταλήξει σε αυτούς τους προμηθευτές», αναφέρεται στην έκθεση της BMI, η οποία επισημαίνει ότι η άνοδος της αγροτεχνολογίας συνεπάγεται υψηλότερο κόστος παραγωγής και ισχυρή εξάρτηση από τις επιχειρήσεις που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει με σταθερούς ρυθμούς την παραγωγικότητα των υδατοκαλλιεργειών και απειλεί τη βιοποικιλότητα και τους οικότοπους. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η θερμοκρασία των ευρωπαϊκών θαλασσών αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι στους ωκεανούς και τα μεσογειακά είδη, όπως ο ερυθρός τόνος και ο γαύρος, τα οποία προσελκύονται από τα ζεστά νερά, μεταναστεύουν προς τον Βορρά και σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίζονται μέχρι και στη Βόρεια Θάλασσα.

«Εδώ και αρκετό καιρό, παρατηρούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ψάρια και στα οστρακοειδή. Αυτές οι συνέπειες αναμένεται να διογκωθούν στο μέλλον. Είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο ευρωπαϊκός κλάδος των υδατοκαλλιεργειών και η πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να προσαρμοστούν για να προωθήσουν την ‘‘μπλε ανάπτυξη’’ υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο καθηγητής Myron Peck, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου στη Γερμανία, αναφερόμενος στη μακροπρόθεσμη οικονομική στρατηγική της ΕΕ για έναν βιώσιμο θαλάσσιο τομέα.

Στο πλαίσιο του φιλόδοξου πρότζεκτ CERES, ο καθηγητής Peck και οι συνάδελφοί του εξετάζουν τους πληθυσμούς σημαντικών ειδών ψαριών και οστρακοειδών στα ευρωπαϊκά ύδατα, αξιολογώντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτούς, τους οικοτόπους τους και τις μελλοντικές οικονομικές δραστηριότητες που άπτονται του κλάδου. Το πρότζεκτ, το οποίο εξετάζει τους τρόπους προσαρμογής στις δυσμενείς αυτές αλλαγές, δανείζεται το όνομά του από τη ρωμαϊκής θεότητα της γεωργίας και της γονιμότητας Κέρες (Ceres), η οποία ήταν αντίστοιχη με τη Δήμητρα της ελληνικής μυθολογίας.

Σοβαρές οι μελλοντικές απώλειες για τον τουρισμό της Ελλάδας

Στο μέτωπο του τουρισμού, επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Earth’s Future της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) υποστηρίζει ότι, σε περίπτωση αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας μεταξύ 1,5°C και 2°C, τα θερμότερα καλοκαίρια θα αποτρέψουν πολλούς τουρίστες από το να επισκεφθούν τις νοτιότερες περιοχές της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Στην Κύπρο, η μείωση των διανυκτερεύσεων είναι πολύ πιθανό να αγγίξει το 8%. Αντιθέτως, η Δυτική Ευρώπη θα δει τον καλοκαιρινό τουρισμό να αυξάνεται, καθώς εκεί το κλίμα θα γίνει πιο ευνοϊκό.

Φάμελλος: Απαραίτητη μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική μηδενικών εκπομπών άνθρακα για το 2050

Κατά τη συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σόφια της Βουλγαρίας, με θέμα την πορεία προς την COP 24 και τη Συμφωνία των Παρισίων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι θα ληφθεί υπόψη το συμπέρασμα της ειδικής αναφοράς της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), ότι δηλαδή η παγκόσμια κοινότητα συνολικά δεν είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων.

Όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επικεντρωθεί στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. «Ο “Χάρτης Πορείας για τη μετάβαση σε μια ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών το 2050” διατυπώθηκε το 2011, θέτοντας ως στόχο τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 80%, έως τα μέσα του αιώνα. Ο οδικός αυτός χάρτης πρέπει πλέον να αναθεωρηθεί».

Αναλύοντας περισσότερο τις προτάσεις της Ελλάδας, ο αν. ΥΠΕΝ τόνισε ότι το συμπέρασμα της ειδικής αναφοράς της IPCC, τελικά, θα δημιουργήσει ισχυρή πίεση για πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης εκπομπών. Επομένως, «η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει για το πρώτο τρίμηνο του 2019 μία νέα Στρατηγική Μείωσης Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου, στη βάση της Συμφωνίας των Παρισίων και των Εθνικών Σχεδίων των κρατών-μελών για την ενέργεια και το κλίμα. Η πρότασή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι, επίσης, να δημιουργηθούν ειδικά οικονομικά εργαλεία για να στηριχθεί η πορεία προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα».

Πηγή: Ypaithros.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση