Η Φάβα Φενεού «πήρε» Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη

του Θοδωρή Καραουλάνη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρησης του ελληνικού προϊόντος «Φάβα Φενεού» (Fava Feneou) στο μητρώο των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΓΕ).

Η παραγωγή και καλλιέργεια του προϊόντος «Φάβας Φενεού» πραγματοποιείται κυρίως στα υψίπεδα του Φενεού και της Στυμφαλίας του Νομού Κορινθίας στην Πελοπόννησο. Το προϊόν αυτό καλλιεργείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Η τεχνογνωσία των τοπικών παραγωγών, που παραμένει σε μεγάλο βαθμό οικογενειακή, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του προϊόντος «Φάβα Φενεού».

Η νέα ονομασία, είναι η 104η της Ελλάδος, και θα προστεθεί στα περισσότερα από 1360 προϊόντα που προστατεύονται ήδη και τα οποία περιλαμβάνονται στην βάση δεδομένων DOOR.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αίτημα κατέθεσε η «Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Κιάτου» και ενέκρινε πέρυσι το Μάϊο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου προκειμένου να προχωρήσει η καταχώριση της ονομασίας «Φάβα Φενεού» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) στο ενωσιακό μητρώο.

Όπως αναφέρουν δεκάδες ειδικοί και γευσιγνώστες, τα ελληνικά όσπρια διακρίνονται για τη νοστιμιά τους. Στη χώρα μας, ορισμένες ποικιλίες έχουν βρει τις ιδανικές συνθήκες για να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ειδικά όσον αφορά τη φάβα είναι ξακουστή η σαντορινιά φάβα αλλά, πλέον και με τη βούλα της ΕΕ, και η ορεινή φάβα Φενεού.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς της καλλιέργειας, σε παράγοντες όπως το μικροκλίμα κάθε περιοχής - ανάλογα με το είδος, η φροντίδα στην καλλιέργεια, η αποφυγή φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και η εφαρμογή των αρχών της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

Η φάβα Φενεού χαρακτηρίζεται ως πιο ήπια, απαλή  και γλυκιά από της Σαντορίνης και δίνει ένα χυλό βελούδινο σε υφή.

Καλλιεργείται πολλές δεκαετίες στο πανέμορφο οροπέδιο του Φενεού, στην ορεινή Κορινθία, σε υψόμετρο πάνω από 700 μ. που περιβάλλεται από κατάφυτα δάση. Εκεί, το έδαφος είναι εύφορο και τα νερά άφθονα και το μικροκλίμα της  περιοχής δίνει ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά στο όσπριο και στο φαγητό. Ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας συντελεί επίσης στην ιδιαιτερότητα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Διατροφικά, η φάβα χαρακτηρίζεται ως πολύ καλή τροφή καθώς περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, κάλλιο, βιταμίνες B,C,E, φολικό οξύ, χαμηλά λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Η εξέλιξη με τη νέα αυτή απόφαση της Κομισιόν στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δίνει νέα πλεονεκτήματα στους τοπικούς παραγωγούς του Φενεού Κορινθίας, κυρίως όσον αφορά τη διεύρυνση των εξαγωγών και τη γνωριμία με νέες αγορές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση